Alegeri prezidenţiale 2014. Pentru ce au votat candidaţii

alegeri prezidentiale 2014 candidati
Cei 14 candidaţi la alegerile prezidenţiale 2014. Foto: romaniatv.net

Mulţi dintre cei 14 candidaţi înscrişi în cursa electorală s-au prezentat la urne încă de la primele ore ale dimineţii. Dacă niciunul dintre ei nu primeşte 50% plus unul din voturi, vom avea un al doilea tur de scrutin, peste două săptămâni, în data de 16 noiembrie.

GreatNews vă prezintă declaraţiile candidaţilor la alegerile prezidenţiale 2014, la ieşirea de la vot.

Victor Ponta a votat la o secţie din Bucureşti, pe liste suplimentare, împreună cu soţia sa, Daciana Sârbu, şi cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

„Cred că din această iarnă vom fi cu adevărat o ţară democratică, o ţară europeană şi că după zece ani de război şi de distrugere putem să ne apucăm să constuim şi o să construim şi în Bucureşti, şi în Transilvania, şi în Moldova şi pentru românii din afară, pentru că după atâta război şi distrugere e timpul să reconstruim”, a spus Ponta, potrivit mediafax.ro.

Klaus Iohannis a votat la Sibiu, dar a precizat că va aştepta rezultatul la Bucureşti.

„Am înţeles că şi prezenţa la vot la secţia mea de votare este foarte bună. Sunt foarte optimist, am primit şi telefoane, şi sms-uri, şi e-mail-uri, toate cu gânduri bune. Acelaşi gând bun îl transmit tuturor românilor”, a declarat Iohannis  (ACL-PNL-PDL), citat de digi24.ro.

Şi Elena Udrea a venit la secţia de vot puţin după ora 9.00, pentru a vota pentru „un preşedinte implicat, puternic, liber de butoane, neşantajabil”.

“Am votat pentru prosperitate, pentru un preşedinte care să fie în stare să ducă România mai departe. Am votat pentru un preşedinte implicat, puternic, liber de butoane, neşantajabil, care să aibă ca stăpân doar poporul lui. Am votat cu încrederea că o femeie poate să facă la fel de multe lucuri bune pentru ţara ei. După vot mă voi duce la sediul partidului, unde voi aştepta rezultatele”, a spus Elena Udrea (PMP), după ce a pus ştampila pe buletinul de vot.

Monica Macovei a votat la Şcoala Tudor Arghezi din Capitală.

„Astăzi votăm pentru visul nostru, dreptate. Şi fiecare dintre voi, când mergeţi la vot, gândiţi-vă ce înseamnă DNA pentru voi: un vis sau un coşmar? Nu opriţi visul, votaţi visul!”, a declarat Monica Macovei, candidat independent.

Alegeri prezidenţiale 2014. La vot, în costum popular

Candidatul independent Teodor Meleşcanu a spus, nemulţumit, că a găsit cu greu numele pe buletinul de vot.

„A fost greu de găsit numele pe buletinul de vot, scris foarte mic. Destul de greu dacă n-ai siglă, dar asta e viaţa. M-a bucurat foarte mult faptul că am putut să prezint oamenilor un alt profil de candidat, un candidat echilibrat, experimentat, cu iubire de oamni şi dragoste de ţară. Restul e problema lor”, a spus Meleşcanu.

Primul candidat care s-a prezentat la vot a fost independentul Gheorghe Funar, care a venit la ora 07:04, cu numai patru minute după deschiderea secţiei, îmbrăcat în costum popular, Funar a spus că a votat pentru „un preşedinte ortodox”.

Alegeri prezidenţiale 2014. Lista candidaţilor:

•    Kelemen Hunor (UDMR)
•    Klaus-WERNER Iohannis (ACL-PNL-PDL)
•    Cristian-Dan Diaconescu (PP-DD)
•    Victor-Viorel Ponta (PSD-UNPR-PC)
•    William Gabriel Brînză (PER)
•    Elena-Gabriela Udrea (PMP)
•    Mirel-Mircea Amariţei (Prodemo)
•    Teodor-Viorel Meleşcanu (independent)
•    Gheorghe Funar (independent)
•    Zsolt Szilagyi (PPMT)
•    Monica-Luiza Macovei (independent)
•    Constantin Rotaru (PAS)
•    Calin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu (independent)
•    Corneliu Vadim-Tudor (PRM)