Rezultate exit poll Germania. Cine va conduce cea mai puternică economie europeană

angela merkel alegeri parlamentare germania
Angela Merkel și Martin Schulz. Foto: א (Aleph) / Will Palmer / EuropeDirect / Wikimedia Commons / Flickr

Partidul Angelei Merkel a câștigat alegerile parlamentare din Germania. Potrivit exit poll-urilor, Coaliția conservatoare de centru-dreapta CDU/CSU condusă de cancelarul Merkel a obținut 32,5%, anunță BBC.

În schimb, social-democrații lui Martin Schulz au ajuns la un minimum istoric: 20%.

Partidul naționalist de dreapta AfD a obținut un scor istoric de 13,5%, reușind să intre pentru prima dată în Parlamentul german.

Partidul liberal FDP a obținut 10,5%, verzii 9,5%, iar Die Linke (Stânga) 9%.

Pentru a forma un guvern, este nevoie de o coaliție care să adune cel puțin 50% din mandate.

Milioane de germani au votat astăzi în cadrul alegerilor parlamentare federale.

Astfel, coaliția consevatoare creștin-democrată CDU/CSU condusă de Angela Merkel a reușit să își depășească principalul rival, partidul social-democrat SPD, condus de Martin Schulz, fostul președinte al Parlamentului European.

Partidul naționalist de dreapta AfD (Alternativa pentru Germania), care intră acum pentru prima dată în Parlamentul german, este un partid anti-islam. Până acum, AfD a obținut mandate doar în guvernele regionale, dar popularitatea sa a crescut pe fondul crizei imigranților.

Premieră în istoria recentă a Germaniei

Potrivit independent.co.uk, este pentru prima dată în ultimii 50 de ani când un partid de extremă dreapta ajunge în Parlamentul german.

Centrele de votare s-au deschis în jurul orei 8.00 dimineața (ora 9.00 a României) și s-au închis la ora locală 18.00 (adică 19.00 ora României).

61,5 milioane de germani cu drept de vot au fost așteptați astăzi la urne. Alegerile parlamentare federale din Germania au loc o dată la 4 ani.

Angela Merkel se află în funcția de cancelar al Germaniei încă din anul 2005 și este văzută la nivel internațional drept o „sursă de stabilitate”, notează BBC. Potrivit aceleiași surse, decizia sa de a le oferi azil refugiaților a costat-o pe plan politic, însă ulterior Merkel și-a revenit în sondaje.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.