Alegeri locale parțiale. PSD pierde primăria unui oraș important, după 17 ani

vot alegeri referendum macedonia
FOTO: European Parliament/Flickr (creative commons)

Duminica aceasta au avut loc alegeri locale parțiale pentru mai multe primării din țară. S-a  votat pentru desemnarea primarilor în cinci municipii, nouă oraşe şi 35 de comune. Prezența la vot a fost de doar 33,04%, potrivit Autorității Electorale Permanente.

Cel mai mare oraș în care au fost alegeri pentru primărie a fost Craiova, după ce Lia Olguța Vasilescu a renunțat la funcție pentru a conduce Ministerul Muncii. Social-Democratul Mihail Genoiu este noul primar al Craiovei, fiind votat de 42,8% dintre alegători. Pe locul al doilea a fost candidatul ALDE, Ovidiu Oprea.

În schimb, PSD a pierdut fotoliul de primar al orașului Târgu Jiu, o premieră în ultimii 17 ani. Învingătorul este liberalul Marcel Romanescu.

„Sincer, nu mă aşteptam la un asemenea rezultat şi le mulţumesc târgujienilor, le mulţumesc membrilor familiei mele de acasă şi membrilor familiei mele politice pentru că am fost susţinut şi e cea mai mare surpriză pe care a avut-o Gorjul în ultimii 27 de ani.

Niciodată nu s-a putut întoarce un rezultat de la 14% să ajungă la rezultatul de asta-seară, indiferent cât va fi el. Este un rezultat istoric pentru Târgu-Jiu şi pentru partidul pe care îl reprezint. Cred că PSD a tratat cu indiferenţă târgujianul şi, prin greşelile făcute de ei, şi presupun eu, printr-o strategie corectă a mea în această perioada de campanie electorală, am câştigat Târgu-Jiul şi sufletele târgujienilor mergând din casă în casă, lucru care de multe ori mi s-a imputat: de ce trebuie să te duci să îi deranjezi pe târgujieni? Nu cred că i-am deranjat şi, prin felul meu de a fi şi prin comportamentul meu, i-am convins să vină la vot”, a declarat Marcel Romanescu, noul primar din Târgu Jiu.

Postul de primar din Târgu Jiu a rămas vacant după ce fostul edil Florin Cârciumaru (PSD) a fost ales în toamna trecută senator și a ales această funcție. Cârciumaru a fost primar timp de 17 ani, din 2000.

Și la Roman a câștigat PNL. Liberalul Lucian Micu ar avea peste 20 de procente avantaj, potrivit numărătorii paralele a PNL Neamț. În același județ, PNL a câștigat primăria Bălțătești, iar PSD în Pipirig. În localitatea ieșeană Șipote a câștigat candidatul PSD, Constantin Puiu.

Liberalul Liviu Butnaru este noul primar al orașului Râșnov, el fiind ales de peste 51% din voturi, iar pe locul al doilea s-a clasat, la fel ca la alegerile din 2016, Daniel Diaconu (PER) cu 42,1%.

Candidatul PSD la Primăria Lupeni (judeţul Hunedoara), Lucian Resmeriţă, fratele fostului edil Cristian Resmeriţă, a câșigat alegerile locale parţiale, potrivit numărătorii paralele realizată de partidul său. Cristian Resmeriţă şi-a dat demisia din funcţia de primar după ce a fost ales senator. Lucian Resmeriţă este profesor la Colegiul Naţional de Informatică „Carmen Sylva” din Petroşani.