Alegeri în Marea Britanie. Theresa May a pierdut majoritatea în parlament

theresa may
Theresa May. Foto: ukhomeoffice (Wikimedia Commons)

Premierul Theresa May a pierdut majoritatea în parlament, deși declanșase alegerile pentru a-și întări poziția înaintea negocierilor pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Potrivit celor mai recente calcule, May are nevoie să facă o alianță cu partide mai mici pentru a avea o guvernare stabilă.

Până acum, după numărarea voturilor pentru 624 de secții de votare din cele 650, conservatorii au 301 locuri, laburiștii – 256 (cu 30 mai multe față de alegerile trecute), liberal-democrații – 12 (cu cinci mai multe), SNP – 34 (cu 18 mai puține) și verzii – 1.

Însă Theresa May a anunțat că este decisă să continue lupta și să rămână premier. Acest rezultat electoral vine într-un context foarte dificil pentru Marea Britanie, care ar urma să înceapă peste doar 10 zile negocierile cu Bruxelles-ul pentru Brexit.

Experții de la JPMorgan au transmis, într-o notă pentru investitori, că „probabilitatea ca Marea Britanie să solicite o amânare a procesului Brexit a crescut substanțial”.

„La acest moment, mai mult decât orice altceva, această țară are nevoie de o perioadă de stabilitate”, a declarat May, după ce și-a câștigat propriul loc de parlamentar Maidenhead, lângă Londra.

Liderul opoziției, liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, a spus despre May că „a pierdut mandate conservatoare, a pierdut voturi, a pierdut sprijin și a pierdut încredere”.

Înainte de alegeri, Theresa May spera să-și întărească majoritatea parlamentară și să aibă susținere totală în negocierile pentru Brexit.

Conservatorii pare că și-au dus planul la îndeplinire. Principalul lor obiectiv era să recupereze maximul de voturi de la partidul eurofob și populist Ukip, care, până acum, nu a obținut nici măcar un loc în parlament. Ukip e în cădere liberă după plecarea liderului Nigel Farage.

SNP, naționaliștii scoțieni conduși de Nicola Sturgeon, care a declarat că există intenția organizării unui referendum pentru separarea Scoției de Marea Britaniei, în urma Brexit-ului, avea 56 de mandate.

De asemenea și în tabăra Partidului Liberal-Democrat, pro UE, era optimism și se spera obținerea mai multor locuri de parlamentari decât cele 9, pe care le-a deținut la alegerile trecute.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.