Primul ”oraș inteligent” din România a fost anunțat în mod oficial

Compania germană Siemens a inclus orașul Alba Iulia în programul global de cercetare ”Orașe Inteligente”.

Pe lângă orașul transilvănean, la programul Siemens mai participă orașe ca Aberdeen, din Scoția, Bruxelles (Belgia), Istanbul (Turcia) și Londra (Marea Britanie).

Cercetarea ”Orașe Inteligente” va oferi o analiză profundă a modelelor financiare și a beneficiilor obținute în zonele cu infrastructură inteligentă, care vor fi dezvoltate în funcție de prioritățile fiecărui oraș.

Sectoarele vizate în cadrul proiectului sunt cele responsabile cu energia, construcțiile, organizarea traficului, transportul în comun și siguranța publică.

Municipalitatea din Alba Iulia dorește să devină un ”oraș inteligent” până în 2018.

“Dacă doar te mândrești că ai fost selectat TU, dintre atâtea sute, să fii Smart City, dar nu faci nimic în acest sens, ai toate șansele să rămâi cu mândria și hârtia. Este obligatoriu să găsim soluții concrete, care ar putea crește real și semnificativ calitatea vieții albaiulienilor, ca beneficiari ai tehnologiilor noului secol. Cercetarea va identifica zonele în care tehnologia va spori confortul vieții cetățenilor”, a declarat Mircea Hava, primarul din Alba Iulia.

”Concluziile vor fi legate de trafic, de consumul de energie, de siguranță, de îmbunătățirea sistemului sanitar sau posibilitățile de interacțiune mai directă cu turiștii care ne vizitează. Sunt convins că, în momentul aplicării lor, toate aceste soluții vor ridica și mai mult Alba Iulia”, a adăugat edilul.

Siemens, companie germană cu o vechime de peste 165 de ani și aproape 350.000 de angajați, va identifica trei domenii prioritare pentru Alba Iulia.

”Participarea municipiului Alba Iulia în acest studiu, alături de alte mari orașe europene, va avea un impact pozitiv în descoperirea celor mai eficiente modele de infrastructură inteligentă viabile pe plan local, dar și în stabilirea priorităților de dezvoltare”, a explicat George Costace, CEO Siemens SRL.

49 de zile pentru un ”miracol”: elevul care a luat 1,20 la BAC-ul de vară și 9,40 în toamnă