Orașul din România care s-a îmbogățit din fonduri europene

alba iulia
Alba Iulia. Foto: Remus Pereni (Flickr)

Alba Iulia este unul dintre orașele din România care au profitat cel mai mult de intrarea României în Uniunea Europeană în urmă cu 10 ani.

Începând din 2007, Alba Iulia a accesat peste 200 de milioane de euro din fonduri europene, se arată într-o analiză publicată de ziarul „Adevărul”.

De regulă, criza economică și problemele sociale dintr-o localitate se traduc prin scăderea populației deoarece oamenii încep să părăsească orașele în care nu găsesc locuri de muncă. În ultimii 27 de ani, România a cunoscut o scădere dramatică a populației: mulți români au plecat în străinătate, iar numărul nașterilor a fost tot mai mic.

Însă Alba Iulia cunoaște un fenomen complet diferit. Aici, populația a crescut cu peste 10.000 de persoane în ultimii 10 ani, de când România este membră a Uniunii Europene.

Alba Iulia a ajuns în prezent la numărul maxim de locuitori din întreaga sa existenţă: 74.000 persoane, cifră cu aproape 11.000 mai mare faţă de rezultatul oficial al recensământului din anul 2011 (63.000 de locuitori), notează sursa citată. Oraşul a mai depăşit limita de 70.000 de locuitori doar în anul 1992, când locuiau în Alba Iulia puţin peste 71.000 de persoane.

În Alba Iulia sunt înregistrate 32.000 de autovehicule, adică o maşină la fiecare 2 locuitori (dintre acestea, 7.000 sunt înregistrate pe persoane juridice).

Cei peste 200 de milioane de euro absorbiţi în 8 ani de zile reprezintă mai mult de 2.500 de euro pe cap de locuitor. De asemenea, suma este de peste 20 de ori mai mare decât veniturile proprii ale primăriei (care sunt de aproximativ 9 milioane de euro pe an).

Jumătate din cele 200 de milioane de euro au fost cheltuite pentru restaurarea Cetăţii Vauban Alba Carolina, care a devenit o adevărată atracție turistică internațională. Alba Iulia are acum 42 de unităţi de cazare (hoteluri, pensiuni). În 2016 au fost înregistrate 156.000 de cazări în aceste unităţi, în timp ce în 2007 cifra era de doar 32.000.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

1 COMENTARIU

  1. Populatia a crescut si prin venirea celor ce nu au mai agsit nimic de lucru acasa sau nu au vrut sa mai stea prin satele si comunele din jur. Iar faptul ca a accesat bani din fondurile europene ar trebui sa nu fie un lucru de mandrie. Eu as fi mandra daca Alba sau oricare alt oras ar reinvesti banii localnicilor si s-ar face investitii cu adevarat romanesti de catre romani. Nu va intrebati niciodata de ce nu exista investitori romani?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here