Al doilea produs românesc tradițional recunoscut în Uniunea Europeană

România a câștigat o dispută în instanță cu Grecia, care contesta dreptul țării noastre de a folosi termenul „telemea”. În urma acestei decizii a instanței, Telemeaua de Ibănești ar avea toate șansele să devină produs din România cu denumire de origine în Uniunea Europeană, potrivit Știrile TVR.

Grecii au susținut în fața oficialilor europeni că „telemea” seamănă foarte mult cu temernul lor care definește tot un sortiment de brânză albă sărată – „telemes”.

„Urmează în câteva săptămâni să primi certificatul de denumire protejată la nivel european”, a declarat inginerul șef la fabrica de telemea de la Ibănești, Nicu Bumb, pentru Știrile TVR.

Fabrica de la Ibănești are peste 100 de angajați, care prelucrează zilnic 40.000 de litri de lapte. Rețeta de telemea este preluată de la bătrânii satului.

După ce un produs este certificat la nivel european, poate fi promovat pe piața Uniunii Europene, iar producătorul ar putea accesa bani europeni nerambursabili.

Telemeaua de Ibănești ar putea fi cel de-al doilea produs cu indicație geografică protejată, după Magiunul de Topoloveni.

România încearcă să mai pună pe lista produselor tradiționale recunoscute oficial de Uniunea Europeană și novacul afumat de Țara Bârsei, Salamul de Sibiu, Telemeau de Mărginimea Sibiului și Țuica bătrână de Morărești.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în Germania, pentru femei şi bărbaţi. Cunoaşterea limbii germane NU este obligatorie
Nu avea bani de chirie, așa că și-a construit singur o casă. Mică, ingenioasă și confortabilă
Lecție de generozitate. Oamenii de afaceri care gătesc pentru săraci

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.