Al doilea copil învingător în lupta cu HIV

hiv
Un copil din Statele Unite, care s-a născut cu o infecție HIV transmisă de mamă, este posibil să se fi vindecat după ce a primit un tratament antiretroviral la foarte scurt timp după naștere, relatează CNN.

Cazul a fost prezentat la o conferință pe tema retrovirușilor și a infecțiilor, desfășurată în Boston în această săptămână.

Copilul născut vara trecută în California a moștenit infecția cu HIV de la mama sa care suferă de SIDA. Medicii i-au administrat copilului doze mari de medicamente antiretrovirale (AZT, 3TC și Nevirapine) la doar 4 ore după naștere.

11 zile mai târziu, virusul nu a mai putut fi detectat în corpul copilului. De asemenea, nici la 9 luni de la naștere virusul nu a mai fost detectat. Copilul este în continuare sub tratament antiretroviral. Deocamdată, este prea devreme ca medicii să afirme cu certitudine că acesta s-a vindecat.

O fetiță, primul copil vindecat de HIV

Acesta este al doilea caz în care un copil născut cu HIV pare să se fi vindecat. În martie 2013 cercetătorii au anunțat că o fetiță din SUA este primul copil “vindecat funcțional” de HIV. O „vindecare funcțională” se referă la faptul că prezența virusului este atât de mică în organism încât nu este necesar un tratament pe parcursul vieții, iar testele clinice standard nu pot detecta virusul în sânge.

Și ea a primit tratamentul imediat după naștere (după 30 de ore de la naștere i s-au administrat doze mari din 3 tipuri de medicamente antiretrovirale). Când avea vârsta de 3 ani medicii au afirmat că în sângele fetiței nu a mai putut fi depistată nicio urmă a virusului, în ciuda faptului că tratamentul a fusese întrerupt de aproape 2 ani.

Cercetătorii sunt de părere că intervenția timpurie are capacitatea de a bloca răspândirea virusului. Peste câteva luni va începe o serie de teste clinice menite să studieze eficiența acestui tratament timpuriu în cazul copiilor născuți cu HIV.

Dacă v-a plăcut acest articol și vreți să fiți la curent cu lucrurile bune care se întâmplă în România și în lume, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de știri pozitive de pe pagina noastră de Facebook.