Afaceri în agricultură. Conservele din legumele nevândute vara fac profit bun iarna

Afaceri în agricultură. O familie dintr-o comună prahoveană transformă în conserve legumele pe care nu reușește să le vândă la piață.

Soții Vasile și Elena Mărăcineanu din comuna Filipești de Târg reușesc astfel să realizeze venituri din ferma lor de legume și pe timpul iernii. Ei prepară în propria gospodărie de la murături până la sosuri și zacuscă.

Vasile Mărăcineanu a povestit că s-a apucat de făcut conserve după ce a început să-și vândă legumele într-o piață din București, iar cumpărătorii le alegeau doar pe cele frumoase, astfel că legumele lovite, pătate sau mici rămâneau necumpărate.

“Pe timp de vară nu fac conserve, deoarece suntem prea ocupați cu solariile și cu cultivarea legumelor. Mai mult, în acea perioadă sunt acasă şi băieții, în vacanță. Ei merg la Brașov la piaţă, iar soţul meu vinde în București. Abia din octombrie, după ce copiii se întorc la facultate, eu mă apuc de pregătit zacusca, murăturile și toate celelalte conserve”, a spus Elena Mărăcineanu, pentru agrointel.ro.

Printre conservele preparate de Elena Mărăcineanu se găsesc zacuscă de vinete, zacuscă picantă, zacuscă de pește, de ardei, de fasole, de ghebe, zarzavat pentru ciorbă, bulion de roșii, gogonele acre, murături asortate, castraveți în saramură, sfeclă roșie la borcan, hrean la borcan, ghebe murate la borcan sau ardei iute murat.

Prețul unui borcan de zacuscă variază între 6 și 10 lei, în funcție de compoziție.

“Ne-am câştigat o anumită clientelă care vine în fiecare săptămână sau măcar odată pe lună și cumpără doar de la noi. Oamenii spun că deși au mai încercat și din alte părți, nicăieri nu au mai găsit un gust atât de bun”, a afirmat Elena Mărăcineanu.

Afaceri în agricultură: Murături vândute la supermarket

O afacere cu murături a înființat și un locuitor din Călărași care după ce a lucrat timp de 16 ani ca polițist de circulație, a luat calea antreprenoriatului. El a transformat o activitate de familie, într-un adevărat business.

Fostul polițist produce la Călărași, murături pe care le vinde apoi clienților și unui lanț de hipermarket-uri.

Anul trecut, în hipermarket-uri au ajuns 50 de tone de murături, dar cererea a fost una mult mai mare.

”Eu alerg după furnizori prin Prahova. Cumpăr 100 de kilograme de castraveți de aici, 100 de kilograme de gogonele de acolo. Cu cât omul e mai sărac și producția lui e mai mică cu atât sunt sigur că nu s-au folosit chimicale multe. Și în felul acesta îi ajut pe ei, că le iau marfa”, a povestit Puiu Badea.

Pe lângă vânzările din hipermarket-uri, antreprenorul își duce murăturile și la târgurile și lanțurile de magazine cu produse tradiţionale şi ecologice.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.