Afacere mov. Leguma care aduce profit de zece ori mai mare decât investiția

FOTO: Wikimedia Commons/Stephane8888
FOTO: Wikimedia Commons/Stephane8888

Cultura de cartofi mov a devenit în ultimii ani o afacere care aduce un profit foarte bun agricultorilor români. Potrivit unor calcule, chiar și cei care cultivă pe suprafețe mici obțin profituri de 10 ori mai mari decât investiția inițială.

Un kilogram de semințe de cartofi mov costă între 25 și 30 de lei. La recoltă ies în jur de 10 kilograme de cartofi, care se pot vinde chiar și cu 300 de lei.

La 1.000 de metri pătraţi este nevoie de 350 de kilograme de sămânţă, astfel că, la un hectar, fermierii trebuie să investească în 3.500 de kilograme. La un preţ de 30 de lei/kilogram, costurile înfiinţării ajung la 105.000 lei (24.000 de euro), la care se adaugă lucrările specifice culturii de cartof (aproximativ 2.500 de lei), potrivit agrointel.ro.

Astfel, la un hectar de teren cultivat cu cartofi mov, ar ieși un profit de aproximativ 200.000 de euro. Agricultorii spun că suprafețele mari cultivate implică unele riscuri, mai ales atunci când apar situații de vreme extremă, precum furtunile. Planta este la fel ca cea a cartofului obișnuit și nu-ți dai seama că e cartof mov decât atunci când secționezi un tubercul.

Cele mai multe plantații de cartofi mov de la noi sunt cu soiul „Vitelotte Noir”, o varietate franțuzească. Acest soi se cultivă în Europa încă din secolul XIX, fiind adus din Peru. Potrivit unor cercetări recente, cartofii violeți sunt printre cele mă sănătoase legume, pentru că au un conținut ridicat de antocianină, o substanță puternic antioxidantă.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: