Doi români s-au întors în țară și și-au investit banii într-o afacere care cunoaște un mare succes

cidru harvester
Sergiu Mureşan și Daniel Crișan. Foto: adevarul.ro

Doi tineri care au muncit mai mulți ani în străinătate s-au întors în România și au pus bazele unei afaceri în care și-au investit banii câștigați, relatează adevarul.ro.

După ce au muncit în Anglia şi Franţa, doi foşti colegi de liceu din județul Sălaj, Sergiu Mureşan (35 de ani) şi Daniel Crişan (36 de ani), au decis în 2015 să înceapă să producă cidru artizanal.

Ei dețin acum o fabrică în comuna Zimbor din județul Sălaj, unde produc băutura alcoolică din mere. Tinerii au investit 140.000 de euro în „Transylvania Brew“, compania pe care au fondat-o.

„Ideea proiectului ne-a venit în urmă cu aproximativ doi ani, moment care a coincis cu decizia noastră de a reveni în România, fiecare din ţara în care era pe atunci. Cidrul este o băutură cu o veche tradiţie în ţări precum Anglia sau Franţa, unde am locuit amândoi anterior, şi pe care amândoi o apreciem pentru că este naturală, sănătoasă şi gustoasă. Iar în perioadele în care veneam în vizită acasă am realizat că ne lipseşte acest produs“, a povestit Sergiu Mureşan pentru adevarul.ro.

Sergiu Mureşan a locuit timp de 14 ani în Franţa, dintre care 7 ani i-a petrecut lucrând în industria farmaceutică. Sergiu a urmat şi nişte cursuri în Marea Britanie, în domeniul producţiei de cidru, pentru a învăţa şi a înţelege mai multe despre acest proces.

Daniel Crişan a făcut Facultatea de Agronomie în România, apoi şi-a petrecut 9 ani la muncă în Franţa şi Scoţia. În această perioadă a lucrat în diverse domenii, de la montări de ascensoare, la domeniul hotelier şi taximetrie.

cidru harvester
Sergiu Mureşan și Daniel Crișan. Foto: Facebook
cidru harvester
Sergiu Mureşan și Daniel Crișan. Foto: transylvaniabrew.com
cidru harvester
Cei doi fondatori ai fabricii din Zimbor. Foto: transylvaniabrew.com

Cidrul fabricat la fabrica din Zimbor se numește „Harvester“, și este făcut din mere importate din Polonia.

„Pentru moment, soiurile de mere din România nu sunt total adaptate pentru cidru. Această băutură necesită 40 la sută mere acide/amărui, pe când cele prezente în livezile din România sunt mere dulci (mere de masă). Totuşi, în viitorul apropiat ne propunem să folosim şi mere româneşti, cel puţin pentru 40 la sută din necesar“, a explicat Sergiu.

Sucul obţinut se fermentează timp de trei-patru săptămâni, la temperatură controlată. Cidrul astfel rezultat este apoi păstrat la maturare până la trei luni, pentru accentuarea aromelor. Ultima etapă din procesul de producţie e reprezentată de îmbuteliere, moment în care cidrul este îmbunătăţit cu dioxid de carbon.

Lunar, fabrica din Zimbor produce între 5.000 şi 8.000 de sticle, care sunt apoi comercializate în reţeaua HORECA. Preţul unei sticle de „Harvester“ de 500 ml este de 6 lei, TVA inclus (la plecarea din fabrică). Cidrul poate fi consumat în localuri din Cluj-Napoca, Baia Mare şi Bucureşti, și poate fi comandat şi online. În funcţie de locul unde e vândut, cidrul ajunge pe masa clientului la preţuri cuprinse între 10 şi 16 lei.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Liceanul care și-a lansat o afacere la 18 ani. A făcut profit în doar 3 luni și are sute de clienți pe zi

O antreprenoare din România face 50.000 de euro dintr-o afacere lansată cu 500 de lei

O româncă face 40.000 de euro după ce și-a vândut mașina și a plecat din corporație

 

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.