Aerul din locuința ta poate fi mai poluat decât cel din marile orașe! Iată 5 soluții la îndemână pentru un aer mai curat

Sursa foto: Shutterstock
Sursa foto: Shutterstock

Chiar dacă aerisești des și faci curățenie constant, aerul din casa ta nu este neapărat cel mai sănătos. Există o mulțime de factori care contribuie la poluarea aerului din locuință, despre care poate nici nu știai. Iată o listă cu cele mai la îndemână soluții pentru un aer mai curat la tine acasă.   

 

  • O ventilație mai bună

 

O casă bine izolată aduce cu sine și neplăceri cum ar fi apariția condensului și, în timp, formarea mucegaiului pe pereți, mai ales dacă nu se deschid geamurile constant. 

Iar mucegaiul e responsabil de cele mai multe ori pentru apariția alergiilor, chiar și a astmului, în special în cazul persoanelor mai sensibile. Mai mult, poate influența chiar și starea psihică, eliberând unele toxine care afectează sistemul nervos.

Deschiderea constantă a geamurilor este o soluție, însă pe timp de iarnă acest lucru se traduce în pierderea căldurii din casă, așadar cea mai recomandată alternativă este instalarea unui sistem de ventilație potrivit pentru nevoile tale.

Pentru a nu favoriza apariția mucegaiului, un alt remediu, alături de ventilația corectă este și alegerea unui var lavabil de bună calitate, ce nu doar va ajuta pereții să respire, ci va și curăța și va înlătura mirosurile neplăcute din casă.

 

  • Folosirea produselor naturale pentru îngrijirea casei

 

Dacă obișnuiești, de exemplu, să folosești naftalină pentru a-ți proteja hainele și așternuturile de molii, află că gazul pe care îl degajă este toxic și poate provoca diferite afecțiuni ale aparatului respirator.

Studiile referitoare la naftalină spun că ingerarea accidentală sau inhalarea repetată și pe perioade îndelungate de timp a substanțelor emanate de acest pesticid pot cauza cancer.

Folosește în loc de naftalină remedii naturale precum levănțică, crenguțe de brad sau lemn de cedru. Acestea vor lăsa și un parfum plăcut în cameră, scăpându-te astfel de alți poluanți care-ți pot afecta aerul din casă și care se găsesc în unele parfumuri de cameră din comerț.

 

  • Pornirea aerului condiționat

 

Pe timpul verii, pentru igienizarea aerului din casă e recomandat  să dai drumul la aer condiționat, scrie webmd.com. Mulți factori poluanți trăiesc bine în umezeală și pe măsură ce aparatul de aer condiționat extrage apa din atmosferă, îi elimină și pe aceștia. Tot aerul condiționat e responsabil și pentru îndepărtarea polenului și particulelor nocive din aer.

E foarte important însă ca filtrele aparatului de aer condiționat să fie curățate o dată la 6 luni sau chiar mai des.

Sistemul de climatizare generează un microclimat umed, propice pentru bacterii și ciuperci dacă nu este igienizat periodic și poate înrăutăți calitatea aerului ducând la afecțiuni respiratorii precum rinită sau viroze, chiar pneumonie sau conjunctivite virale.

Mirosul neplăcut este primul semn că aparatul are nevoie de curățare, un altul fiind faptul că nu mai răcește camera la fel de rapid ca înainte.

 

  • Interzicerea fumatului

 

Este un  lucru știut deja că fumatul dăunează sănătății, însă recent s-a descoperit că fumătorii pasivi, cei care inhalează fumul de la țigările consumate de cineva din apropiere pot fi la fel de afectați de efectele nocive ale fumatului. Fumătorii pasivi, mai ales copiii sunt predispuși la astm, bronșită și chiar cancer.

Nu permite nimănui să fumeze în casă, pentru  fumătorii înrăiți poți amenaja un spațiu undeva, afară.

 

  • Informarea corespunzătoare

 

Deși nu este atât de ușor de sesizat, aerul din casa ta  e posibil să fie contaminat cu formaldehidă, o substanță conținută de obicei de mobila din semifabricate din lemn (PAL sau MDF)

Pe termen scurt, inhalarea formaldehidei poate da iritații ale ochilor, pielii și gâtului, dureri de cap și tulburări de somn, însă contactul pe termen lung poate crește chiar riscul apariției unor boli fatale.

Formaldehida se găsește nu doar în mobilă, ci și în adezivii pentru parchet, în tapet, covoare, precum și în unele parfumuri pentru încăperi și este nocivă mai ales pentru copii și pentru cei cu boli respiratorii.

Înainte de cumpărarea unui produs care poate conține formaldehidă, ai grijă ca acesta să se încadreze în clasa E1 de emisie. Conform standardelor europene, anumite produse se clasifică în funcție de conținutul/ emisia de formaldehidă, în clasele E1 și E2 de emisie, E1 însemnând o emisie mai mică, în cotele acceptate de Organizația Mondială a Sănătății.

Pe lângă sfaturile de mai sus e nevoie de atenție specială și în cazul în care deții animale de casă – e de preferat să nu împarți dormitorul cu ele, să te ocupi constant de igiena lor și să cureți casa mai des. De asemenea, atunci când folosești soluții de curățat, citește întotdeauna instrucțiunile de utilizare și păstrează-le închise ermetic, pentru a împiedica emanarea substanțelor periculoase ce pot afecta sănătatea ta și a familiei.

Sursa foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.