Un primar din România îi „vânează” pe cei care aruncă gunoaie, face poze și le pune pe Facebook

adrian torma
Fotografii făcute de Adrian Torma. Foto: Facebook

Adrian Torma, primarul orașului Moldova Nouă din județul Caraș-Severin, a început să posteze pe Facebook fotografii cu oameni care își aruncă gunoaiele pe stradă. Primarul a anunțat că vrea să curețe localitatea aflată la granița României cu Serbia, însă susține că nu poate face acest lucru din cauza oamenilor necivilizați.

Deși mesajele postate de Adrian Torma conțin și jigniri la adresa unor locuitori (primarul l-a numit pe un om care a aruncat o banană pe jos un „țăran” căruia îi lipsește creierul), cei mai mulți dintre internauții care îl urmăresc pe Facebook sunt de acord cu acțiunile sale.

Iată unul dintre mesajele primarului Adrian Torma:

Vineri am fost pe „teren” în Oraşul Nou pentru a decide zonele unde începem campania de igienizare.

Am rămas consternat de lipsa de bun-simt si buna creștere a unor cetateni.

Este foarte ușor sa dam vina pe vecini cand de fapt toti suntem vinovați pentru modul jalnic in care arată orașul din punctul de vedere al curățeniei.

Am atașat câteva poze care vorbesc si de la sine, dar va ajut sa le înțelegeți:

– doamna din imagine (Bl. 2, Sc. 2, etaj 1) arunca o oala plină cu tăiței si resturi alimentare pe geam …. incredibila nesimtirea doamnei si nu cred ca este singura;
– in parcarea de la Bl. 8 un cetățean si-a curățat teracota si cu aceeași nesimțire a aruncat in parcare deșeurile. Nici aici nu cred ca este singurul.
– tot la Bl. 8 între doi arbori am găsit sarma pusă pentru a atârna rufele. Un alt act de barbarism si lipsa de educație. Si nu este singurul loc.
– la garajele de lângă Bl. 47 un cetățean „gospodar” si-a golit butoiul de varza in zona verde. Si nu este singurul nesimțit.
– următoarele poze sunt din spatele Bl. 49 (bloc locuit de „oameni civilizati”), unde mizeria si nesimtirea este prezenta la maxim. Si nu este singurul bloc.
– si maxima zilei: un „taran” care din lipsa de creier a aruncat o coaja de banana pe aleea de la blocul 24 pe jos, cand la 10 metri avea cos pentru gunoiul menajer (nu am apucat sa fac poza)

Din păcate, nu vedem paiul din ochiul nostru …. orașul este mizerabil datorita, in primul rând, al cetățenilor. 

Primăria nu poate fi prezenta peste tot si amenzile nu suplinesc lipsa de bun-simt.

Din poziția de Primar eu pot sa vreau sa transformam orașul intr-o oaza de curățenie, dar fara ca toti cetatenii sa simtă aceasta responsabilitate nu o sa reușim.

Adrian Torma a anunțat că Primăria și Poliția Locală vor începe o campanie de conștientizare, informare și amendare a cetățenilor care aruncă deșeuri în spațiul public.

„În viitor voi posta pe Facebook toate pozele unde consider că cetățenii își bat joc de domeniul public. În locul cuvântului nesimțire aș fi putut folosi expresia „lipsă de bun simț”, dar din păcate asta e realitatea şi nu avem de ce să fugim de ea!! Totuşi, am încredere că vom înțelege ideea că doar împreună vom putea face din Moldova Noua un oraș curat!!”, a mai scris Adrian Torma pe Facebook.

Adrian Torma (PNL) a câștigat anul trecut alegerile locale în Moldova Nouă, după ce l-a învins pe fostul primar, Matei Lupu de la PSD. Orașul Moldova Nouă are o populație de 12.350 de locuitori.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.