Adevărul despre Vincent van Gogh – a fost împuşcat accidental, nu s-a sinucis

FOTO: Wikimedia Commons
FOTO: Wikimedia Commons

Autorii unei noi biografii a celebrului pictor Vincent van Gogh susţin că acesta nu s-a sinucis, ci a fost împuşcat mortal de doi puşti, informează BBC.

Cei doi autori, Steven Naifeh şi Gregory White Smith, susţin că ipoteza cea mai plauzibilă a morţii lui van Gogh la vârsta de numai 37 de ani este cea a împuşcării fără intenţie. Vincent van Gogh cunoştea bine doi adolescen’i despre care se ştie că aveau o „armă care nu funcţiona”, spun Naifeh şi Smith.

Biografia este una extraordinar de bine documentată. Cei doi au alocat căutărilor 10 ani, timp în care au vorbit cu zeci de cercetători. Baza de date din care a rezultat cartea a cuprins nu mai puţin de 28.000 de note, printre care şi mii de scrisori semnate de artist şi netraduse până acum.

Reconstituire

În 1890, van Gogh locuia la hanul Auberge Ravoux. De aici mergea adesea spre lanurile de grâu din apropiere, pentru a picta. Până acum, singura variantă luată în serios este că pictorul s-a împuşcat, după care a revenit la han, acolo unde a murit.

Însă Steven Naifeh spune că, în urma documentării, „ne-am convins că el (Vincent van Gogh) nu a mers în lanurile de grâu cu intenţia de a-şi lua viaţa”.

„În Auvers, acolo unde a murit pictorul, oamenii ştiau că acesta fusese ucis accidental de nişte băieţi, iar pictorul a ales să îi protejeze, spunând că s-a sinucis”, a spus Naifeh.

Argumente

Teoria că Vincent van Gogh nu s-a sinucis este ceva mai veche, fiind formulată în 1930 de istoricul John Rewald, care a vorbit cu câţiva oameni care au trăit în Auvers la momentul decesului lui Vincent van Gogh.

„Erau doi băieţi, unul dintre ei purtând un costum de cowboy. Acesta avea o armă despre care ştia că nu funcţiona, cu care imita mişcările unui cowboy. Cei doi băieţi au mers să bea ceva, împreună cu van Gogh. Aşadar avem doi adolescenţi cu o armă, un băiat căruia îi place să facă pe cowboyul şi, probabil, trei tineri care băuseră cam mult alcool”.

Biografia „Van Gogh: The Life” a apărut luni şi conţine 900 de pagini de dezvăluiri despre viaţa marelui pictor. În capitolul final, autorii prezintă scenariul care i-a convins că Vincent van Gogh a fost împuşcat. Făptaşul ar fi Rene Secretan, de 16 ani, care îl şicana pe pictor oriunde îl întâlnea.

FOTO: Wikimedia Commons