Adăpost pentru câini comunitari la standarde europene, în România

caini comunitari
Câini comunitari. Foto: Miehs via Wikimedia Commons

Un adăpost pentru câinii fără stăpân, făcut după model german, a fost deschis în județul Alba, relatează digi24.ro.

Bettina Hutterman, originară din Germania, a făcut un centru de adopţii unde patrupedele sunt îngrijite, iar unele, mai norocoase, îşi găsesc stăpân.

Hutterman locuiește de 23 de ani în România, iar faptul că străzile sunt pline de câini maidanezi a determinat-o să ia atitudine. La sfârşitul anului trecut a cumpărat un grajd în localitatea Vinţu de Jos pe care l-a transformat într-un centru pentru câinii abandonaţi pe străzi. A investit aici 25.000 de euro, bani proprii şi donaţii.

„Am văzut că sunt foarte mulți căței aici pe stradă și eu iubesc animalele foarte mult și mi-a venit ideea să fac un adăpost după standardul din Germania”, a povestit ea pentru postul de televiziune.

Visul ei s-a împlinit. Până acum a amenajat 11 ţarcuri, un cabinet medical şi câteva spaţii pentru animalele aflate în carantină. Pentru că mulţi câini sunt extrem de speriaţi, femeia a cerut ajutorul unui dresor.

„Câinii comunitari sunt un pic mai greu de dresat dar, odată ce au prins ideea, nu mai ai treabă cu ei”, a spus dresorul Gabriel Tripiţi. Până acum, 41 de câini din centru au fost daţi spre adopţie, majoritatea în Germania.

„E altă mentalitate, acolo cresc altcumva”, a spus Bettina Hutterman. 39 de câini sunt îngrijiţi acum în centru. Unii au fost salvaţi din adăpostul primăriei din Alba Iulia, alţii au fost aduşi de localnici. Dincolo de condiţiile superioare faţă de adăposturile administrate de primării, câinii de aici nu sunt eutanasiaţi dacă în termen de 14 zile nu îşi găsesc stăpân.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

O plajă din România, în topul celor mai pure plaje din lume
Oamenii care ridică România rurală. Cum ajunge bunăstarea în satele sărace
Patru medalii şi locul 3 în Europa pentru lotul feminin de matematică al României

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.