Absurditatea sistemului românesc. O mamă, datoare statului pentru că a strâns bani să-și ajute fiica

O femeie din Maramureș trebuie să dea înapoi statului banii pe care i-a primit anul trecut ca ajutor social, pentru că avea în conturile bancare mai mulți bani decât prevedea legea.

Statul vrea banii înapoi cu toate că banii pe care îi avea femeia erau împrumutați de la rude pentru a-și ajuta fiica, grav bolnavă. Copilul a murit, însă mama n-a scăpat de datoria pe care o are la neînduplecatul stat românesc.

În 2015, Daniela Mihali a primit alocație de susținere familială în valoare de 204 lei pe lunar. Camera de Conturi Maramureș a descoperit însă, la sfârșitul anului trecut, că femeia avea un depozit bancar de aproximativ 6.000 lei, dublu față de plafonul prevăzut de legea drepturilor sociale.

”Indiferent că vorbim de ajutoare de încălzire, ajutoare sociale sau alocații de susținere a familiei, asistaţii nu au dreptul sau nu au voie să dețină depozite bancare mai mari de 3.000 de lei”, spune Ovidiu Morar, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Maramureș, citat de Digi 24.

Banii din contul femeii erau adunați de la rude pentru tratamentul fetei sale, care a murit în luna octombrie, din cauza unor complicații ale bolii de care suferea.

”Frații, surorile, cumnații, cunoștințele. Mi-au trimis bani, i-am depus în cont ca să am pentru fată. Eu am reînnoit dosarul, dar nu mi s-a atras atenția că, dacă depășesc suma de 3.000, nu am drepturi”, a precizat femeia, care acum trebuie să dea înapoi aproape 2.500 de lei statului român.

Această este doar unul dintre numeroasele episoade absurde ale relației dintre cetățeni și autoritățile române.

Se întâmplă, totuși, și lucruri bune în România.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.