A nins în Sahara. Vremea se răcește și în România

Zăpadă în Deșertul Sahara. Foto: Karim Bouchetata / Youtube
Zăpadă în Deșertul Sahara. Foto: Karim Bouchetata / Youtube

Dacă în Deșertul Sahara, dunele de nisip au fost acoperite cu zăpadă, în România – unde temperaturile sunt încă mult peste media istorică – vremea se va răci treptat.

Imaginile cu dunele sahariene acoperite cu un strat de zăpadă au făcut înconjurul lumii. Este doar a patra oară în ultimii 37 de ani când ninge în marele deșert din nordul Africii.

Zăpada s-a topit, însă, rapid pe nisipul celui mai fierbinte deșert din lume. Agenția de presă algeriană TSA a anunțat că au fost înregistrate straturi de zăpadă de până la 40 de centimetri, însă acestea au dispărut rapid.

În România, temperaturi în scădere, dar peste cele obișnuite

Regimul termic estimat de meteorologii români pentru următoarele două săptămâni va fi, în general, peste normalul termic al perioadei, chiar dacă temperaturile vor scădea.

Vremea se va răci, în special, între 12 și 15 ianuarie, când temperaturile minime vor coborî, în medie, la -6 grade în Muntenia, Oltenia și Dobrogea, dar și la -10 grade Celsius în Moldova și Transilvania.

Meteorologii spun că sunt posibile precipitații în majoritatea zonelor țării, însă ninsorile se lasă așteptate. Sunt posibile ploi locale până în 15 ianuarie, în timp ce șansele de precipitații cresc până la finalul perioadei de prognoză – 21 ianuarie.

La munte, vremea va înregistra un proces de răcire uşoară care se va accentua în intervalul 10 – 14 ianuarie. Valorile medii vor porni de la zero grade şi vor ajunge la -12 grade.

În Oltenia, media temperaturii maxime va fi în scădere semnificativă la începutul intervalului, de la o medie în jur de 11 grade, spre 5 – 6 grade.

În Moldova, vremea va intra într-un proces de răcire, de la o medie regională a temperaturilor maxime în jur de 4 grade, până la valori între -2 şi -1 grad, în data de 14 ianuarie.