A murit Regele Mihai I: Ce a scris presa străină

Regele Mihai a murit. Foto: New York Times
Regele Mihai a murit. Foto: New York Times

Majoritatea instituțiilor importante de presă din lume au tratat pe larg vestea morții Regelui Mihai I al României, care s-a stins din viață azi, în Elveția.

Regele Mihai avea 96 de ani și era grav bolnav, starea sănătății sale deteriorându-se în ultimele zile.

”Verișor al reginei Elizabeta a Marii Britanii, Mihai a fost forțat să abdice în 1947 după ce puterea în România a fost preluată de către comuniști și a locuit în exil în vest zeci de ani. A suferit o intervenție chirurgicală pentru leucemie și cancer”, a scris agenția Reuters.

New York Times i-a dedicat un amplu necrolog Regelui Mihai.

”Regele Mihai al României, care a fost responsabil pentru salvarea preemptivă a mii de vieți în Al Doilea Război Mondial după ce, la vârsta de 22 de ani, a îndrăznit să aresteze dictatorul țării, o marionetă a lui Hitler, a murit joi la reședința sa din Elveția”, scriu jurnaliștii americani.

BBC a ținut să precizeze că Regele Mihai era ultimul lider de stat din Al Doilea Război Mondial care mai trăia.

Majoritatea ziarelor și publicațiilor europene importante au scris despre moartea Regelui Mihai, din Spania până în Rusia, din Norvegia până în Grecia.

Euronews a scris despre problemele cu care s-a confruntat Regele Mihai după sfârșitul Războiului Rece, când ”politicienii i-au blocat accesul în România, temându-se de popularitatea fostului monarh”.

Trupul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi adus în țară cu o aeronavă militară. Ministerul Apărării Naționale se va implica și în organizarea funeraliilor.

Regele Mihai va fi dus la Castelul Peleș și va fi depus în Holul de Onoare. Apoi, fostul monarh va fi transportat la Palatul Regal din Calea Victoriei, unde va rămâne pentru două zile în Sala Tronului.

Regele Mihai va fi înmormântat la Curtea de Argeș, unde se odihnesc și ceilalți membri marcanți ai familiei sale.