A murit fondatorul IKEA, cel mai mare producător de mobilă din lume

Ingvar Kamprad (1926-2018) Foto: IKEA / Twitter
Ingvar Kamprad (1926-2018) Foto: IKEA / Twitter

Ingvar Kamprad s-a stins din viață acasă, la Småland, în sudul Suediei. Omul care a înființat IKEA, una dintre cele mai mari companii de mobilier și decorațiuni din lume, avea 91 de ani.

Kamprad s-a născut la Småland, în 1926. Avea doar 17 ani când a fondat IKEA. Primul catalog de produse al faimosului brand includea enciclopedii și șosete flaușate, înainte de a se concentra pe piese de mobilier, în 1948.

Printre primele modele vândute de marele antreprenor nordic au fost replici ale mesei din bucătăria unui unchi pe nume Ernst. Inițial, IKEA își comercializa produsele doar prin comenzi poștale.

Numele IKEA este un acronim compus din inițialele fondatorului (Ingvar Kamprad), plus Elmtaryd – ferma unde s-a născut – și Agunnaryd, un sat din apropiere.

Filosofia de viață a suedezului era bazată pe frugalitate și simplitate. Conducea un Volvo 240 din 1993, zbura doar la clasa economică și îi încuraja pe angajații companiei sale să folosească ambele părți ale colilor de hârtie. Controlul costurilor era o obsesie a fondatorului IKEA, care marcat dezvoltarea companiei. La începutul anilor 2000, IKEA a reușit să micșoreze ușor prețurile, dar, în același timp, să își continue expansiunea la nivel global.

Kamprad a renunțat la orice rol operativ în compania sa din 1988, însă a rămas consultant în cadrul IKEA, care este, în prezent, cel mai mare retailer de de mobilier din lume.

Ingvar Kamprad a fost, la un moment dat, al patrulea cel mai bogat om din lume, iar în prezent era Top 10 în Indexul Miliardarilor Bloomberg, cu o avere estimată la peste 47 de miliarde de euro.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.