A murit Neagu Djuvara. Marele om de cultură s-a stins la 101 ani

A murit istoricul Neagu Djuvara (1916-2018). Foto: Captură TVR
Neagu Djuvara (1916-2018). Foto: Captură TVR

Neagu Djuvara, o personalitate marcantă a ultimului secol în România, ca istoric, diplomat, scriitor și filozov, a încetat din viață. 

Neagu Djuvara s-a născut la 18 august 1916 (S.N. 31 august 1916) la Bucureşti într-o familie aristocrată. Tatăl, Marcel Djuvara, era dintr-o familie de aromâni din zona Pindului stabiliţi în Ţările Române la sfârşit de secol XVIII. A fost şef de promoţie la Politehnica din Berlin-Charlottenburg în 1906, apoi căpitan de geniu în armata română şi a murit în cursul marii epidemii de gripă spaniolă din 1918. Mama, Tinca Grădişteanu, aparţinea ultimei generaţii dintr-un neam de mari boieri munteni descendenţi ai voievodului Basarab, aristocraţi înrudiţi cu familiile Cîmpineanu, Sturza, Ghica şi Mavrocordat şi care care au dat României politicieni, diplomaţi şi universitari, potrivit Știrile TVR.

Născut la scurt timp după intrarea României în Primul Război Mondial, familia lui Neagu Djuvara a trecut prin Moldova, apoi pe la Sankt Petersburg, chiar în timpul declanșării Revoluției Bolșevice, înainte de a ajunge la Bruxelles, în Belgia, unde bunicul lui Neagu Djuvara era reprezentantul României.

Neagu Djuvara a studiat la Sorbona

Djuvara studiază la Gimnaziul din Sinaia, apoi la Nisa, în Franța, unde Neagu ia premiul I. În familia sa se vorbea mai ales în franceză. În 1937, Neagu Djuvara devine licenţiat în istorie la Sorbona, iar în 1 iunie 1940 îşi ia doctoratul în drept la Paris. La Sorbona avea să revină în 1972, când obține doctoratul.

În 1941, sublocotenentul Neagu Djuvara este trimis să lupte pentru eliberarea Basarabiei. În atacul împotriva Odessei Djuvara este rănit şi noiembrie se întoarce în ţară, unde contribuie în continuare la efortul de război.

Neagu Djuvara a trăit 23 de ani în Niger

Intrat prin concurs la Ministerul de Externe în mai 1943, Neagu Djuvara este trimis curier diplomatic la Stockholm, unde aveau loc negocierile de pace cu Uniunea Sovietică. Prinde ultimul avion spre Berlin din România în 23 august 1944 și rămâne în exil la Paris.

În 1961, pleacă în Republica Niger, unde a petrecut 23 de ani în calitate de consilier diplomatic şi juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine, dar și profesor de drept internaţional şi de istorie economică, la Universitatea din Niamey.

Neagu Djuvara a revenit în România la scurt timp după decembrie 1989. Până în 1998 a fost profesor asociat al Universității de București. A fost decorat cu Marea Cruce a Ordinul naţional „Serviciul Credincios” şi cu „Ordre des Arts et des Lettres” în grad de Ofiţer.