A murit cel mai bătrân păianjen. Avea 43 de ani

Cel mai bătrân păianjen a trăit în Australia. Foto: boingboing.net

Păianjenul din Australia a fost observat pentru prima oară la scurt timp după ce s-a născut, în 1974, de către biologul Barbara York Main.

Acest păianjen era considerat cel mai bătrân din lume, trăind mai mult cu 15 ani decât precedentul deținător al recordului, o tarantulă din Mexic.  Este vorba de o femelă din familia Giaus Villosus, care primise numele ”Numărul 16” la naștere, în urmă cu 43 de ani.

Biologul australian Barbara York Main și-a dedicat întreaga carieră studierii unei populații de păianjeni, pe care a studiat-o timp de mai multe decenii. Această specie de păianjeni, ctenizidae, trăiește atât de mult datorită stilului de viață sedentar, dar și a faptului că își duce zilele în tufișuri impenetrabile, departe de prădători.

”Din câte știm, este cel mai bătrân păianjen care a fost studiat vreodată, iar viața sa îndelungată ne-a ajutat să înțelegem mai bine comportamentul și dinamica populației acestei specii”, a spus autorul unui studiu despre ”Numărul 16”, Leanda Mason, de la Curtin University.

Cel mai bătrân păianjen era veninos, iar masculii sunt mai vizibili decât femelele, deoarece își părăsesc ascunzătoarea în căutarea unei femele. Acestea, în schimb, nu se îndepărtează aproape niciodată mai mult de câțiva metri de casă.

Păianjenii din familia ctenizidae ajung și la 4 centimetri lungime, au opt ochi și, evident, opt picioare. Cu toate că mulți pasionați de arahnide aleg această specie drept animal de companie, specia este una agresivă și periculoasă.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.