A început campania electorală. Care sunt cei mai vechi primari din țară

Politicienii care candidează la alegerile locale au o lună la dispoziție pentru a ne convinge să-i votăm. La urne se va merge pe 5 iunie. Față de alegerile trecute, primarul va fi ales dintr-un singur tur. Mai exact, cel care va obține cel mai mare procentaj din voturi va ocupa funcția de primar. De asemenea, președintele Consiliului Județean va fi ales din rândul consilierilor județeni și nu va mai fi votat direct.

Sunt aproape 3.200 de fotolii de primar și 18,3 milioane de votanți. În București, competiția se va duce între 12 candidați. Tot aici sunt și cei mai mulți români cu drept de vot, peste 1,8 milioane.

Cei mai puțini votanți sunt în comuna Ceru-Băcăinți, din județul Alba, unde sunt înregistrați aproximativ 200 de votanți.

14 comune din județul Covasna își știu deja primarii, iar candidații nu au nevoie de campanie electorală, pentru că vor fi singuri pe listele de vot. Celelalte partide mari spun că nu pot propune contracandidați din cauza legii, care prevede strângerea de semnături de la cetățenii localităților respective.

„Trebuie să respectăm condițiile legii, care permite o candidatură doar cu un număr minim de 100 de semnături. În mod sigur, în aceste localități nu se strâng 100 de semnături”, a declarat președintele PNL Covasna, Codruț Opaiț, pentru Digi24.

Un singur candidat mai există și patru comune din Buzău și una din Vrancea.

Candidatul care vrea să fie primar în comuna cu același nume ca al său

În comuna Coșbuc din Bistrița-Năsăud candidat pentru fotoliul de primar este George Coșbuc, chiar un strănepot al marelui poet.

Și în comuna suceveană Drăgușeni e situație ciudată la aceste alegeri locale. Pe trei dintre candidați, cu șanse foarte mari de a câștiga primăria, îi cheamă la fel – Vasile Cepoi. Mai mult, între cei trei nu există niciun grad de rudenie. Candidatul PSD este primarul în funcție și se află la al treilea mandat și îi va avea contracandidați pe Vasile Cepoi de la PMP și Vasile Cepoi de la PNL.

Actualul primar a decis să-și mai trecă un nume în buletin. „Eu sunt Cepoi Vasile Lică, pe buletin, în timp ce ceilalți sunt Cepoi Vasile și Cepoi Vasile. Pe buletinul de vot voi fi Cepoi Vasile Lică, iar ceilalți doi vor fi Cepoi Vasile. Lumea cunoaște, nu este nicio problemă, sunt inițialele partidului, își știu opțiunile.

Cel de la partidul lui Băsescu candidează a treia oară cu mine. Eu mi-am schimbat buletinul anul acesta pentru că am știut că ei doi vor candida și de asta și mi-am pus Lică pe buletin”, a declarat primarul comunei Drăgușeni, Vasile Lică Cepoi, citat de adevarul.ro.

O situație asemănătoare există și în comuna Zamostea, tot din Suceava. Aici, potrivit Digi24, actualul primar, PSD-istul Vasile Haliuc, îl va avea adversar pe liberalul Vasile Haliuc, rudă cu el.

Alegeri locale 2016. Cei mai vechi primari din țară

Cel mai vechi primar de municipiu din țară este Tudor Pendiuc. Acesta conduce Piteștiul din 1992. Acum va candida ca independent, după ce partidul din care făcea parte, PSD, a decis să nu-l mai susțină din cauza unor acuzații de corupție.

Pe 7 noiembrie 2014, primarul Pendiuc a fost arestat preventiv fiind acuzat de luare de mită și abuz în serviciu. A fost eliberat după 9 luni de arest sub control judiciar. În prezent este trimis în judecată.

În comuna Doiceşti din Dâmboviţa, primarul Mircea Ismail (PSD) conduce neîntrerupt încă din 16 martie 1982. Edilul a fost ales pentru prima oară de săteni pe vremea în care România era Republică Socialistă. El e considerat cel mai vechi primar din țară.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: