A fost descoperită o exoplanetă de mărimea Pământului cu atmosferă

Astronomii au descoperit, pentru prima dată, o exoplanetă cu atmosferă. Oamenii de știință, care au publicat date despre descoperirea lor în Astronomical Journal, spun că deocamdată nu se poate vorbi despre viață pe această planetă, însă „este un pas important în direcția bună pentru că este prima dată când se detectează atmosferă în jurul unei planete cu o mărime apropiată de cea a Terrei”.

Exoplaneta, numită GJ 1132b, situată la 39 de ani lumină de Terra în Constelația Velelor, este cu circa 16% mai mare decât Pământul și se află pe o orbită prea apropiată de soarele său, o pitică roșie, pentru a putea fi locuibilă.

Potrivit acestor astronomi, temperaturile la suprafața sa depășesc 250 de grade Celsius. Observațiile realizate îi fac pe oamenii de știință să creadă că atmosfera este bogată în apă sau în metan. Vor fi însă necesare măsurători cu alte telescoape mai puternice pentru a identifica substanțele chimice prezente în atmosfera exoplanetei.

Oamenii de știință vorbesc despre mai multe posibilități, precum cea a unei planete pe care apa se află din abundență cu o atmosferă de vapori foarte calzi.

Acest tip de stele, piticile roșii, sunt cele mai frecvente, iar descoperirea unei planete cu atmosferă pe orbita unui astfel de sistem stelar lasă să se creadă că condițiile pentru existența vieții pot apărea destul de des în univers, indică oamenii de știință.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.