9 trucuri nebănuite ca să îți faci o cafea perfectă la tine acasă

Dacă îți dorești ca în zori de zi să savurezi o cafea aromată care să te trezească și să îți dea energie pentru tot restul zilei, nu ai de ce să îți cumperi o cafea scumpă în drum spre serviciu sau una cu gust îndoielnic de la colțul blocului.

Îți poți face singur o cafea perfectă, cu un gust memorabil, chiar la tine acasă. Nu este deloc dificil să obții cafele cel puțin la fel de bune precum cele pe care le-ai gustat în cele mai elegante cafenele și terase. Trebuie doar să știi câteva trucuri și să cunoști câteva reguli.

Editorii de la eatingwell.com au alcătuit o listă cu 9 reguli care trebuie respectate pentru a obține o cafea cu un gust perfect.

1. Alege cafea bună. Aventurează-te în necunoscut: nu te limita la brandurile comerciale de cafea pe care le găsești prin toate supermarketurile! Caută specialități de cafea pe care sunt marcate clar țara sau regiunea de proveniență. Alege boabe de cafea Arabica 100% pure. Variantele mai ieftine conțin boabe de cafea Robusta, care are un conținut mai ridicat de cofeină și arome aspre.

2. Odată ce ai ales o cafea de calitate, la fel de important este să alegi un aparat performant care să te ajute să prepari o cafea excelentă. Evită filtrele sau aparatele foarte ieftine. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să cheltuiești foarte mulți bani pe o cafetieră, însă dacă faci o alegere bună te vei bucura mereu de cafea delicioasă în confortul casei tale, fără să ai probleme cu aparatul.

Când cumperi o cafetieră, uită-te și la funcțiile sale: Poate face cafea mai slabă sau mai tare? Are indicator de prospețime menit să te atenționeze când cafeaua nu mai are aroma și prospețimea dorite? Are sistem de decalcifiere?

Unele cafetiere, precum cele de AICI, au toate aceste funcții care te ajută să îți prepari o cafea minunată, inclusiv un cronometru care îți permite să setezi ora la care vrei să îți fie preparată cafeaua. O poți seta seara, iar dimineața te vei trezi învăluit de aroma de cafea proaspătă.

3. Cumpără boabe de cafea proaspete. Cafeaua cea mai bună este cea consumată la câteva zile după ce a fost prăjită. Poți cumpăra cafeaua de la un magazin specializat care deține un aparat de prăjit cafea sau ți-o poți prăji singur la tine acasă.

Nu cumpăra cafeaua vărsată pe care o vezi expusă în tuburi sau în recipiente mari prin supermarketuri. Oxigenul și lumina puternică distrug aroma cafelei prăjite. În schimb, poți apela cu încredere la cafeaua în vid sigilată în pungi.

4. Păstrează cafeaua proaspătă. E important să ții boabele de cafea într-un recipient în care să nu intre aerul. Cele mai indicate sunt borcanele din sticlă sau recipientele din ceramică dotate cu garnitură din cauciuc. Nu ține niciodată boabele prăjite de cafea în frigider: ele sunt poroase și prind foarte ușor umezeala și mirosurile de mâncare din jur. Experții în cafea sunt total împotriva înghețării cafelei, indiferent de situație. Sfatul lor este să ții cafeaua la temperatura camerei.

5. Pentru un gust memorabil, macină-ți chiar tu cafeaua. Cafeaua începe să își piardă din calitate aproape imediat după ce a fost măcinată. Cafeaua cu cel mai bun gust se obține din boabe măcinate chiar înainte de a fi preparate. Important: alege o râșniță de calitate!

AICI găsești numeroase alte aparate care te pot ajuta să prepari o cafea gustoasă și aromată.

cafea preparare trucuri
Foto: Carolina Ponce (Flickr / Creative Commons)

6. Folosește apă bună! Nimic nu poate distruge o cană de cafea mai ușor decât apa de la robinet, plină de clor și uneori de mirosuri suspecte, consideră editorii publicației online. Iubitorii de cafea folosesc apa de izvor îmbuteliată sau își montează filtre de carbon la robinet.

Important: apa demineralizată, dedurizată sau distilată nu este bună pentru cafea – mineralele din apă sunt esențiale pentru o cafea gustoasă.

7. Nu drămui cafeaua! Măsura standard pentru a prepara o cafea care să fie suficient de tare este de două linguri rase de cafea pentru o cană de 177 de mililitri (sau două linguri și 3/4 pentru o cană de 236 de ml).

Trucuri precum folosirea unei cantități mai mici de cafea și a unei ape mai fierbinți pentru a extrage o cantitate mai mare de cafea tind să confere un gust amar băuturii.

cafea preparare trucuri
Foto: Wander Jr. (Flickr / Creative Commons)

8. Ai grijă la temperatură! Apa care este prea fierbinte va extrage din cafea compuși care sunt mai degrabă amari decât plăcuți, ceea ce va conferi un gust rău cafelei. Temperatura potrivită pentru a prepara cafeaua este de 93 de grade Celsius.

Odată ce ai preparat-o, nu te aștepta ca ea să își păstreze savoarea mult timp. Chiar și cea mai bună cafea va deveni amară dacă o reîncălzești, o fierbi sau o ții timp îndelungat la căldură.

9. Păstrează curate aparatele și recipientele pe care le folosești pentru a depozita și prepara cafeaua. O dată la câteva săptămâni este bine să cureți recipientele, râșnițele și cafetierele utilizate. Lunar, folosește o soluție de oțet sau funcția de curățare a cafetierei, care să îndepărteze depozitele de minerale acumulate în ea. Clătește bine toate aparatele înainte de a le refolosi.