8 lucruri pe care trebuie să știi despre optimile de finală de la CM 2018

Zece echipe din Europa, patru din America de Sud și câte una din America Centrală și Asia se luptă pentru glorie în optimile de finală ale CM 2018. Foto: FIFA World Cup / Facebook

Jumătate dintre echipele prezente la startul Cupei Mondiale 2018 au plecat acasă, iar celelalte se pregătesc de optimile de finală. Iată 8 lucruri pe care trebuie să le știi despre următoarele 8 meciuri din Rusia.

Uruguay și Portugalia se întâlnesc în primul meci al optimilor de finală, la Kazan, sâmbătă, de la ora 17:00. Va fi un duel interesant între forța ofensivă a sud-americanilor, dată de cuplul dinamic Suarez-Cavani, și pragmatismul lusitanilor, campionii europeni în exercițiu, care îl au ca vârf de lance pe incredibilul Cristiano Ronaldo.

Învingătoarea acestui meci se va duela în sferturi cu câștigătoarea celeilalte partide de sâmbătă (ora 21:00, Soci): Franța – Argentina. Francezii s-au calificat la pas în ”optimi”, respectându-și statutul de mare favorită, în timp ce argentinienii au suferit până la leșin în faza grupelor. Chiar și așa, partida se anunță a fi una dintre cele mai interesante din faza optimilor de finală.

Duminică, Mexic va încerca să ajungă în sferturile de finală – ”a cincea partidă” – pentru prima oară pe teren străin. La precedentele șase ediții ale Mondialelor, ”aztecii” au pierdut în optimile de finală. Brazilia, de cealaltă parte, încearcă să spele rușinea eșecului cu 1-7 în fața Germaniei, suferit pe teren propriu, în urmă cu patru ani.

Învingătoarea acestui duel va întâlni câștigătoarea dintre Belgia, națională extrem de valoroasă, dar fără rezultate notabile la marile competiții, și Japonia – singura reprezentantă a Asiei rămasă în cursă. Niponii nu au depășit niciodată faza optimilor de finală și s-au calificat aici pentru că au primit mai puține cartonașe decât senegalezii, cu care au fost la egalitate perfectă după cele trei meciuri din grupă.

Europenii fac legea în jumătatea inferioară a tabloului

În partea inferioară a tabloului CM 2018, Spania întâlnește Rusia. Ibericii sunt mari favoriți în acest meci, gazdele având o echipă șubredă, care și-a depășit deja condiția. Dacă se califică în sferturile de finală, campioana mondială din 2010 ar putea întâlni Croația sau Danemarca. Croații au câștigat toate cele trei meciuri din grupă, însă danezii sunt capabili de a produce suprize, așa cum au arătat la multe dintre turneele finale la care au participat.

În fine, într-un alt duel 100% european, Suedia va întâlni Elveția, iar învingătoarea va da peste câștigătoarea meciului Columbia – Anglia. Elvețienii au ajuns o singură dată în sferturi, în 1954, pe teren propriu, în timp ce suedezii au în palmares o finală, atinsă în 1958, tot acasă. Columbia, singura selecționată non-europeană din jumătatea inferioară a tabloului CM 2018, caută o nouă prezență în sferturile de finală, după cea din urmă cu patru ani.