Danemarca este cea mai fericită țară din lume, arată cel mai recent Raport al Fericirii Mondiale („World Happiness Report”). Faptul că topul din 2016 se deschide cu micul stat european nu este o surpriză: raportul din 2013 a plasat Danemarca tot pe locul I, iar cel din 2015 pe a treia poziție a podiumului.

Danemarca nu este cea mai bogată țară din lume, iar locuitorii săi nu sunt nici cei mai longevivi oameni de pe planetă. Totuși, această țară micuță reușește să se mențină an după an pe primele poziții în clasamentul celor mai fericite din lume. Cum este posibil?

Clasamentul a luat în considerare mai multe criterii, printre care produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, speranța de viață, serviciile de asistență socială, libertatea de a lua decizii, nivelul corupției așa cum este ea percepută de cetățeni sau donațiile recente făcute de aceștia.

Dacă am lua în calcul doar banii, atunci statul campion ar Qatar, unde PIB-ul pe cap de locuitor este de 140.000 de dolari pe an. În ciuda bogăției, Qatar ocupă locul 36 în clasamentul fericirii deoarece a înregistrat punctaje mai slabe la alte categorii luate în calcul, ca de exemplu la serviciile de asistență socială.

Și Arabia Saudită se poziționează peste Danemarca la capitolul banilor (cu un PIB pe cap de locuitor de 52.000 de dolari pe an), dar este trasă înapoi de punctajul prost primit pentru libertatea de a lua decizii.

Dacă am lua în calcul numai speranța de viață, atunci Japonia ar ieși de departe învingătoare (cu o speranță de viață de 84 de ani), însă această țară a înregistrat un punctaj mai slab decât Danemarca la secțiunea „Generozitate”, care ia în calcul donațiile recente făcute de cetățenii unei țări.

Prin urmare, Danemarca este cea mai fericită țară din lume nu deoarece a obținut „10 pe linie la toate examenele”, ci deoarece a reușit să obțină cea mai bună medie, oferindu-le cetățenilor săi cel mai armonios mediu în care să trăiască.

danemarca
Vara în Danemarca. Foto: Julochka (Flickr / Creative Commons)

Iată 7 motive pentru care Danemarca este campioană la fericire și în acest an:

1. În Danemarca, speranța de viață este de 80 de ani, potrivit datelor din 2013 ale Organizației Mondiale a Sănătății (82 de ani pentru femei și 78 de ani pentru bărbați). Pentru comparație, speranța de viață la nivel global este de doar 71 de ani. În România, speranța de viață este de 74 de ani (78 de ani pentru femei și 71 de ani pentru bărbați).

Interesante sunt și datele privind speranţa de viaţă sănătoasă (sau „speranţa de viaţă fără invaliditate”). În Danemarca, speranța de viață sănătoasă este de 70 de ani (71 de ani pentru femei și 69 de ani pentru bărbați). În România, aceasta este de 66 de ani (69 pentru femei și 63 pentru bărbați).

copenhaga
Copenhaga, Danemarca. Foto: Susanne Nilsson (Flickr / Creative Commons)

2. În Danemarca, PIB-ul pe cap de locuitor este de 45.000 de dolari pe an, potrivit datelor din 2014 ale Băncii Mondiale, ceea ce o plasează pe locul 17 în lume.

3. Danemarca are un sistem de sănătate gratuit, finanțat prin taxele colectate de la cetățeni. Aproximativ 2 din 5 danezi au și o asigurare de sănătate privată care acoperă costurile unor servicii care nu sunt decontate complet de stat, ca de exemplu fizioterapia. În anul 2012, Danemarca a alocat 11,2% din PIB pentru sănătate, ceea ce a plasat-o peste alte țări nordice. În această țară există 3,5 doctori la mia de locuitori (pentru comparație, în România sunt 2,4, iar într-o țară precum Bangladesh – 0,3 doctori la mia de locuitori).

danemarca
Foto: Nelson L. (Flickr / Creative Commons)

4. Danemarca are servicii de asistență socială excelente. Potrivit financialpost.com, această țară are un nivel extrem de redus al inegalității economice (se află pe locul II în lume, după Slovenia, într-un top care ia în calcul cele mai dezvoltate 34 de economii ale lumii). Prin urmare, diferența dintre cei mai bogați cetățeni și restul oamenilor este mai mică în Danemarca decât în majoritatea țărilor dezvoltate de pe glob.

Dacă o persoană rămâne fără loc de muncă, atunci poate primi un ajutor de șomaj de 1.600 de euro net pe lună, timp de 2 ani. În plus, șomerii sunt ajutați să își găsească alte locuri de muncă și participă la cursuri de recalificare. Acest lucru este posibil printr-un nivel ridicat al taxelor colectate de la cetățenii danezi.

danemarca
Far în Danemarca. Foto: Magnetismus (Flickr / Creative Commons)

5. Alături de state precum Finlanda, Australia sau Noua Zeelandă, Danemarca are unul dintre cele mai bune sisteme de educație din lume. Sistemul de stat este gratuit, aproape toate instituțiile educaționale din Danemarca neimpunând taxe pentru urmarea cursurilor. Acest sistem fără taxe li se aplică tuturor cetățenilor născuți în Danemarca (inclusiv în Insulele Feroe și în Groenlanda), precum și cetățenilor UE sau celor care dețin o viză sau un permis de rezidență permanentă în această țară.

Nu doar că studenții danezi nu plătesc taxe pentru educația lor, dar statul îi susține pentru ca ei să urmeze cursurile unei facultăți. Astfel, toți studenții danezi primesc un ajutor financiar lunar în valoare de 365 de euro dacă locuiesc cu părinții și de 735 de euro dacă locuiesc pe cont propriu.

danemarca
Copenhaga. Foto: John Anes (Flickr / Creative Commons)

6. Potrivit „Indexului Corupției”, realizat anual de organizația Transparency International, și care măsoară percepția corupției (cât de răspândit consideră oamenii că este fenomenul corupției la ei din țară), Danemarca este cea mai puțin coruptă țară din lume. Datele din 2015 o plasează pe locul I (cu 91 de puncte din 100 posibile). În anii anteriori, tot Danemarca a ocupat locul I în acest clasament (2014 – 92 de puncte, 2013 – 91 de puncte, 2012 – 90 de puncte).

danemarca
Castel în Danemarca. Foto: Drmama (Flickr / Creative Commons)

7. Danemarca ocupă locul II în lume (după Islanda) și într-un clasament al păcii („Global Peace Index” din 2015), care ia în calcul indicatori precum numărul de infracțiuni violente, percepția oamenilor asupra infracțiunilor, numărul de crime, accesul la arme, numărul de persoane aflate la închisoare, intensitatea conflictelor interne, demonstrațiile violente, instabilitatea politică, teroarea politică, importul de arme sau impactul terorismului.

danemarca
Bicicliști în Copenhaga, Danemarca. Foto: Colville-Andersen (Flickr / Creative Commons)

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cel mai mic regat din lume. Povestea unui loc superb din Europa și a regelui în sandale
Cea mai distribuită postare de pe Facebook. Mesajul care a înfierbântat milioane de oameni
Topul celor mai fericiți oameni din lume. Pe ce loc sunt românii