7 lucruri pe care oricine ar trebui să le știe despre asigurări

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

În România, discuțiile despre contractele de asigurare sunt încă tratate ca opționale, mai puțin când vine vorba despre asigurarea de sănătate, polița RCA și asigurarea obligatorie a locuinței.

Altfel stau lucrurile în Statele Unite, una dintre cele mai mari piețe, unde toată lumea pare să vorbească despre cum poți administra diferitele tipuri de risc.

Iată ce informații generale despre asigurări ar trebui să facă parte din bagajul de cunoștințe al românilor:

  1. Dincolo de scopul lor evident, de a oferi protecție financiară asiguratului și familiei sale în cazul unor evenimente imprevizibile, asigurările de viață sunt și un mod de a economisi pe o perioadă lungă de timp.
  1. Beneficiarul poate încheia diferite tipuri de asigurări de viață: pe termen limitat, nelimitat sau asigurare mixtă. Cea mai simplă și mai ieftină formă o reprezintă asigurarea încheiată pe termen limitat, adică un număr prestabilit de ani, care însă nu acoperă alte riscuri decât cel de deces, în timp ce asigurarea mixtă ia în calcul și riscul de supraviețuire. Aceasta din urmă presupune o formă de contract mult mai complexă, cu diferite clauze.
  1. Între diferitele tipuri de asigurări de viață, există și asigurarea de căsătorie (tip zestre), încheiată de părinții care își doresc să pună la dispoziția copiilor un cont de economii, la momentul căsătoriei acestora. O astfel de poliță poate fi încheiată de la momentul nașterii unui copil, dar nu mai târziu de vârsta de 13-14 ani.
  1. Pentru firme, una dintre cele mai utile măsuri de protecție o reprezintă o asigurare de răspundere civilă, care se încheie pentru a oferi protecție completă în cazul unor prejudicii provocate din culpa asiguratului, ca urmare a săvârșirii unei fapte ilicite. Un astfel de contract reprezintă un produs personalizat în funcție de nevoile fiecărei persoane juridice, iar prima de asigurare poate fi achitată în rate.
  1. Asigurarea locuinței a devenit obligatorie din 2010 și, deși este văzută adesea drept o cheltuială inutilă, se poate dovedi extrem de utilă într-o țară cu risc seismic ca România. Există două tipuri de asigurări în acest caz, A și B, primul referindu-se la construcții cu structura din lemn, metal și beton armat, iar cel de-al doilea, la casele cu pereți din cărămidă.
  1. Cei care doresc să își asigure banii și alte valori, o pot face prin polițe speciale, care oferă protecție financiară asupra bancnotelor, monedelor, cardurilor, cecurilor, dar pot fi asigurate și bijuteriile și metale ca aurul. Riscurile pe care le acoperă o astfel de poliță de asigurare se referă de obicei la situații de furt și distrugere prin incendiu, explozie sau acte de vandalism.
  1. Firmele pot încheia, odată cu asigurarea bunurilor, și o asigurare în caz de pierdere a profitului brut, dacă aceasta a fost determinată de întreruperea activității, de exemplu printr-o defecțiune la nivelul echipamentelor de producție.

Sursa foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.