7 idei pentru o locuință eficientă energetic

Foto: Shutterstock

Atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru resursele financiare proprii, e o investiție bună să îți eficientizezi energetic casa. Eficiența energetică se referă la orice măsură prin care folosești mai puțină energie pentru același serviciu, cum ar fi schimbarea becurilor cu unele mai performante.

Uneori este confundată cu conservarea energetică, un termen mai general, care include măsuri precum stingerea luminii când nu te afli în cameră. E bine să le îmbini pe cele două, dar, pentru moment, ți-am pregătit 7 idei prin care îți poți face casa mai eficientă energetic:

1. Folosește o centrală termică pe lemn cu gazeificare

E o diferență mare între centralele termice pe lemn cu ardere clasică și cele cu gazeificare. Acestea din urmă sunt mult mai eficiente. Pentru centralele pe lemn clasice, randamentul transformării combustibilului solid în căldură e 74%. Nu e un procent deloc rău, însă în cazul celor cu gazeificare acesta crește până la 94%, potrivit acestui ghid cu privire la alegerea centralei termice pe lemn.

2. Sigilează și izolează cât de mult poți

Degeaba te bucuri de un randament energetic mare, dacă izolarea proastă a casei îi permite căldurii să iasă cu ușurință. Eforturile de izolare a casei trebuie să includă: pereții, ferestrele, ușile, podelele și subsolul sau beciul. În special iarna, în timpul nopții, ferestrele pot fi izolate suplimentar prin utilizarea draperiilor, a jaluzelelor sau a foliilor speciale. Ventilația este de asemenea utilă și complet necesară pentru zone în care se formează umezeală, cum ar fi baia și bucătăria.

3. Instalează acoperișurile reci

Vara, acoperișurile obișnuite se încing din cauza soarelui, iar razele acestuia scad durata de viață a învelitorilor de acoperiș. Din cauza încingerii acoperișului, în casă se face cald mai repede. O soluție poate fi acoperișul rece (cool roof), care reduce temperatura clădirii, e hidroizolant și durabil, conform Investopedia.

4. Înlocuiește becurile incandescente cu becuri LED

Tehnologia LED e cel mai bun lucru care s-a întâmplat vreodată pentru becuri. În funcție de cât de mult îl folosești, un bec obișnuit se poate arde și în câteva luni. Prin urmare, e impresionat cât de mult a crescut durata de viață a becurilor cu tehnologie LED și faptul că reușesc, în același timp, să fie eficiente energetic. Un bec LED poate avea o durată de viața de 20 de ani. Dacă un bec incandescent poate consuma 25-100W, un bec LED consumă 4-25W pentru aceeași perioadă, conform Canstar Blue.

5. Orientează-te către electrocasnice cu eficiență energetică mare

Când înlocuiești electrocasnice precum frigiderul și mașina de spălat, alege unele noi cu eficiență energetică mare. Chiar dacă cheltuiești inițial ceva mai mult pe ele, banii sunt recuperați, iar în scurt timp facturile la energie electrică scad. E ușor să alegi electrocasnice eficiente energetic. Toate au o etichetă pe care se specifică încadrarea produsului, cu litere cuprinse de la A la G. Un frigider A consumă jumătate din energia pe care o consumă un frigider G.

Dacă ai facturi mari la electricitate și bănuiești că electrocasnicele sunt de vină, poți identifica „vinovatul” folosind instrumente de măsurare a energiei electrice utilizate de aparate electrice. Numite prize cu contor energetic, aceste aparate monitorizează consumul energetic al oricărui aparat care poate fi băgat în priză. Astfel, te ajută să faci schimbări cu impact atunci când vrei să înlocuiești aparatele vechi cu unele mai eficiente energetic.

6. Instalează podele eficiente energetic

Eficiența energetică este influențată de podelele din casă. Înainte de orice, cel mai important pas către podele eficiente energetic este izolarea acestora. În lipsa izolării, eforturile pentru eficiență vor fi risipite. Ca materiale, sunt preferabile lemnul, bambusul, pluta și linoleumul, în comparație cu piatra și ceramica. Primele izolează mai bine – dar dacă vrei podele care să stocheze căldura (fie de la soare sau din surse artificiale), optează pentru piatra și gresie, după cum spune și house-energy.com.

7. Folosește para de duș eficientă

Când dorim să ne eficientizăm energetic casa, nu trebuie să ne gândim numai la curent electric. Apa nu ar trebui risipită, în special dacă nu ne putem da seama de diferența. Există pere de duș care folosesc mai puțină apă fără ca tu să realizezi asta. Acestea folosesc o tehnologie pe bază de aeratoare pentru a da senzația unui jet puternic de apă, fără a consuma însă la fel de mult ca dușurile obișnuite.

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.