7 curiozități despre florile de mac

flori de maci
Maci pe malul Lacului Geneva. Foto: Eric Hill via Wikimedia Commons

În fiecare an, în luna mai, frumoasele flori roșii de mac invadează câmpurile și se revarsă peste lanurile de grâu.

În acest articol vă prezentăm mai multe informații fascinante despre aceste flori care ne fac primăverile mai plăcute.

1. Una dintre speciile de mac, numită Papaver somniferum, produce semințe comestibile și este totodată sursa din care se produce opiul, un drog destul de răspândit. Această specie de mac a fost utilizată din antichitate ca analgezic și ca drog recreațional. Specia de mac Papaver somniferum crește în special în estul și în sudul Asiei și în Europa de Sud-Est. Se crede că originea sa se află în zona mediteraneană.

2. În Egiptul antic, doctorii le dădeau pacienților să mănânce semințe de mac pentru a le ușura durerea.

3. Semințele de maci conțin cantități mici de morfină și de codeină, substanțe care sunt folosite și astăzi pentru a atenua durerile pacienților.

4. Semințele de maci sunt bogate în ulei, carbohidrați, calciu și proteine. Uleiul de maci este adesea folosit ca ulei de gătit, ca dressing pentru salată sau în produse precum margarina. Semințele de maci și uleiurile rezultate nu au însă efect narcotic atunci când le mâncăm: în momentul în care sunt culese, morfina dispare din semințe după 20 de zile.

flori de maci
În Canada se poartă flori de mac artificiale în amintirea soldaților morți în Primul Război Mondial. Foto: Hobvias sudoneighm – Flickr via Wikimedia Commons

5. De-a lungul timpului, macii au fost un simbol al somnului, al păcii și al morții (al somnului deoarece opiul extras din maci este un sedativ, iar al morții din cauza culorii roșu aprins a florilor de mac). În miturile grecilor și ale romanilor, macii erau folosiți ca ofrande pentru cei morți. În unele perioade istorice, imaginea macilor a apărut pe pietrele de mormânt pentru a simboliza somnul de veci.

flori de maci
Expoziția de anul trecut de la Turnul Londrei, care i-a comemorat pe ostașii morți în Primul Război Mondial, a fost alcătuită din 888.246 de maci din ceramică. Foto: Andrew Davidson via Wikimedia Commons

6. În urma luptelor date în tranșee pe câmpurile Flandrei (nordul Belgiei) în timpul Primului Război Mondial, florile de mac au devenit un simbol pentru comemorarea soldaților care au murit în timpul războiului. Cu ocazila Zilei Comemorării, celebrată pe 11 noiembrie pentru a marca sfârșitul Primului Război Mondial, în țări precum Canada, Marea Britanie, Australia, Africa de Sud și Noua Zeelandă oamenii poartă maci artificiali (din plastic în Canada și din hârtie în Marea Britanie, Australia, Africa de Sud sau Noua Zeelandă) pentru a-i comemora pe cei care au murit în timpul luptelor.

7. Se crede că macii sălbatici au fost „domesticiți” de populațiile indigene din vestul și centrul Europei cândva în intervalul de timp cuprins între 6.000 î.Hr. și 3.500 î.Hr.

flori de maci
Câmp cu maci în Marea Britanie. Foto: John Beniston via Wikimedia Commons

Surse: wikipedia.org, encyclopedia.com.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în construcții. Oferte din Suedia, Austria, Germania, Franța și Polonia
Reduceri pentru copii de 1 iunie. eMAG are promoții la jucării, haine și încălțăminte
Campioni la mărinimie. Oamenii care trudesc pentru a salva satele României

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.