600 de kilometri de autostrăzi, 80.000 de joburi în ani de criză: Cum s-a îmbogăţit Polonia din fonduri UE

constructii
În anul cel mai rău al crizei economice, 2009, în timp ce ţările Europei Centrale şi de Est înregistrau scăderi economice dramatice, Polonia reuşea un remarcabil +2% la Produsul Intern Brut. Secretul acestei creşteri: fondurile alocate de Uniunea Europeană pentru proiecte derulate în interes public.

Artur Tarasewicz, proaspăt numit secretar în cadrul Amabasadei Poloniei la Bucureşti, a inventariat reuşitele Poloniei în domeniul atragerii de bani europeni, săptămâna aceasta, cu ocazia lansării campaniei “Făcut de ONG” – o iniţiativă a Coaliţiei “ONG-uri pentru Fonduri Structurale” şi a Centrului de Resurse pentru participare publică.

“În 2009, jumătate din creşterea economică a Poloniei s-a datorat fondurilor europene”, şi-a început Artur Tarasewicz expunerea. Apoi a amintit, cu rigurozitate, că în perioada de finanţare 2007-2013 Polonia a avut alocate, din aşa-numitele fonduri de coeziune, nu mai puţin de 67 de miliarde de euro. Adică 20% din totalul fondurilor de acest tip puse la dispoziţie statelor membre.

“Povestea Poloniei este într-adevăr una de succes”, a admis, fără vreo urmă de îngâmfare, diplomatul polonez. Cum altcumva ar fi putut să descrie o situaţie în care PIB-ul pe cap de locuitor a crescut, în câţiva ani, de la 45% la 60% din media UE?

Doamnă Udrea, luaţi lecţii!

Însă aceste performanțe nu au venit de la sine.

Polonia pusese la punct o reformă administrativ-teritorială în 1999, reuşind, după cum s-a exprimat Tarasewicz, “să schimbe atitudinea autorităţilor locale”. Nu s-a oprit aici. În 2005, guvernul de la Varşovia a creat un minister al Dezvoltării Regionale orientat către programarea şi implementarea proiectelor cu bani europeni.

Instituţia a atras specialişti pe care i-a plătit bine şi şi-a dezvoltat o reţea teritorială formată din 1000 de angajaţi. Astfel, în perioada 2004-2006, Polonia a reuşit, în mod aproape incredibil, să consume 100% din fondurile europene disponibile. “Chiar mai mult de 100% dacă luăm în considerare evoluţia cursului de schimb”, a menţionat Tarasewicz, scăpând de data aceasta un uşor zâmbet.

Diplomatul a conchis cu un alt exemplu al eficienţei poloneze: investiţiile în infrastructura rutieră. De când a avut acces la fondurile europene, Polonia a construit 600 de kilometri de autostrăzi şi drumuri express şi a refăcut 7.000 de kilometri de drumuri locale şi regionale, creând în acest timp 80.000 de noi locuri de muncă.

Cifrele României

Artur Tarasewicz a precizat că detaţarea sa în România a început cu doar câteva zile în urmă. Totuşi, diplomatul polonez a fost probabil informat în legătură cu “performanţele” României  din domeniu.

Informaţiile furnizate recent de nou-înfiinţatul Minister al Afacerilor Europene arată o situaţie diametral opusă faţă de cea din Polonia. În septembrie 2011, România ajunsese la o rată de absorbţie efectivă – care arată banii primiţi de la Comisia Europeană – de 3,69% (!) din totalul disponibil, înregistrând totodată un procent al absorbţiei în plan naţional – adică al plăţilor efectuate de autorităţile de management către beneficiari – de 14,13%. Tradus la nivelul banilor europeni primiți de România în perioada 2007-2013, rezultă un total de 0,7 miliarde de euro. Din nou, o distanţă enormă faţă de Polonia.

Făcut de ONG

Această campanie îşi propune să informeze autorităţile despre schimbările pozitive pe care le pot aduce societăţii româneşti ONG-urile care accesează fonduri europene. “Vrem să arătăm că este timpul să ne gândim ce ar trebui să facem mai bine în următoarea perioadă de programare a fondurilor structurale (2014 – 2020) şi că ONG-urile sunt un partener serios de dialog pentru autorităţi în acest proces de planificare”, au transmis organizatorii campaniei.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.