5 trucuri simple ca să ai o curte cu un gazon de invidiat

Curtea unei case nu este completă fără o peluză frumoasă, cu iarbă verde, îngrijită și tăiată cu atenție. Gazonul este primul lucru pe care îl văd toți cei care vin în vizită la tine, așa că o peluză neglijată poate crea o primă impresie proastă.

Din fericire, nu este deloc greu să ai un gazon minunat. Iată cele 5 trucuri recomandate de specialiștii de la gardena.com:

1. Controlul buruienilor

Cu perseverență și totodată folosind o tehnică bună, războiul împotriva buruienilor de pe gazonul tău poate fi câștigat. Multe dintre buruieni pot fi înlăturate folosind mijloace mecanice. Buruienile mai mici (precum trifoiul alb) ar trebui scoase cu ajutorul unor scarificatoare manuale. În schimb, păpădiile ar trebui scoase cu un prășitor deoarece este foarte important să scoți cât mai mult din rădăcină astfel încât buruienile să nu crească la loc.

Pentru scoaterea unor rădăcini de copaci sau o unor cioturi rămase în gazon, poți apela la un motofierăstrău.

Dacă, în ultimă instanță, nu vei avea succes, atunci va trebui să iei în calcul niște erbicide. În cazul în care buruienile au cotropit peluza, cea mai bună soluție este curățarea întregului sol și acoperirea acestuia cu noi straturi de gazon.

2. Tunderea gazonului

Tunderea regulată a ierbii este importantă deoarece în acest fel iarba se va îngroșa. În ceea ce privește tehnica de tundere, este mai bine să tai iarba puțin și des decât la intervale mari de timp. Atunci când folosești mașina de tuns iarba, schimbă direcția de deplasare de mai multe ori, astfel încât firele de iarbă să nu fie apăsate de fiecare dată în aceeași direcție.

La fiecare tuns ai grijă să tai jumătate sau maximum două treimi din lungimea ierbii, astfel încât aceasta să păstreze o lungime de 5 centimetri. Totuși, în timpul verii poți să lași o lungime mai mare deoarece în acest fel gazonul va rezista mai bine în perioadele de secetă.

3. Feritilizarea

Tăierea ierbii elimină nutrienți din gazon, nutrienți care trebuie să fie înlocuiți pentru a obține o creștere sănătoasă a gazonului. Astfel, de la începutul primăverii ar trebui să fertilizezi peluza o dată la fiecare patru-cinci săptămâni. Gazonul are nevoie de azot, potasiu și fosfor – toate aceste elemente se găsesc în diferite combinații în fertilizatori speciali pentru gazon pe care îi găsești în magazine de grădinărit. Uită-te cu atenție pe ambalaj ca să vezi cât de mult fertilizator trebuie să folosești.

4. Udatul

Dacă îți dorești o peluză care să fie verde și să strălucească de sănătate toată vara, atunci udatul gazonului este extrem de important. Frecvența udatului depinde de temperatură și de umiditate. În momentul în care iarba are nevoie de apă ea va începe să capete o tentă albăstruie-gri, iar firele de iarbă mai bătrâne vor începe să se răsucească sau să se ofilească.

În cazul în care ai plantat un nou gazon va trebui să îl uzi o dată pe zi astfel încât semințele să germineze și să se formeze un sistem de rădăcini solid.

La ora actuală, există nenumărate sisteme de udat: poți să uzi manual, cu ajutorul unei stropitori sau al unui furtun, sau poți opta pentru soluții de udat automate, cum ar fi un sistem de sprinklere.

5. Scarificare și aerisire

Rădăcinile firelor de iarbă au nevoie de aer pentru a putea respira și crește. Adesea, solul unei peluze nu este suficient de nisipos pentru ca rădăcinile să obțină suficient aer, ceea ce face ca firele de iarbă să arate pipernicit.

Cu ajutorul unei furci poți da găuri în gazon pe care să le umpli apoi cu nisip. Acesta îi va permite apei de la suprafață să se scurgă și totodată va oferi oxigen rădăcinilor. Pentru a elimina rădăcinile moarte și alte resturi e bine să afâni pământul cu ajutorul unui scarificator. În acest mod plantele din partea de jos a gazonului vor avea mai mult spațiu pentru a respira, iar tulpinile lor vor crește mai mult.