5 schimbări în industria construcțiilor în 2018. Ce beneficii și dezavantaje au consumatorii

Felul în care construim evoluează permanent, iar tehnicile, uneltele și materialele pe care le folosim devin mai ieftine, mai eficiente și mai sustenabile. Aceasta e o veste foarte bună pentru consumatori, care beneficiază acum de acces la tehnologii și metode de lucru inexistente în trecut.

Locuințele devin tot mai independente și mai eficiente energetic, iar locatarii se bucură de mai mult confort și siguranță în casele lor. Aceste schimbări pozitive se datorează în special evoluției rapide de care s-a bucurat industria construcțiilor în ultimul deceniu.

Varietatea de opțiuni

Piața materialelor de construcții este în continuă creștere. Vedem o creștere susținută a diversității de produse și unelte, dar și o evoluție constantă a tehnologiei în domeniu. Apar mereu magazine și retaileri noi, cum este și cazul noului magazin Mathaus, condus de Cezar Rapotan, dedicat consumatorilor individuali. Dacă în trecut magazinele de materiale de construcții vindeau, de regulă, către firme sau echipe de muncitori, în ultimii ani acest lucru s-a schimbat.

Observăm în ultimii ani și, în special în 2018, o creștere a cererii de materiale de construcții din partea consumatorilor individuali, iar aceasta alimentează dezvoltarea întregului sector. Varietatea de opțiuni este un beneficiu major pentru consumatori și asta pentru că numărul mare de competitori duce la servicii mai bune și la produse superioare din punct de vedere calitativ.

Avantajele unei piețe în creștere

Piața construcțiilor contribuie puternic la dezvoltarea întreagii industrii, de la cel mai mare retailer și până la cel mai mic constructor individual. Potrivit datelor INS, primele 2 luni ale anului 2018 au adus o creștere de peste 8,4% a întregului sector de construcții. Lucrările de reparații capitale înregistrează un avans de 40,4%, cele de mentenanță și reparații minore 37,5%, iar noile construcții au o pondere de 28%.

Din fericire, cu cât piața este mai dezvoltată, cu atât există mai multă concurență, care, la rândul ei, aduce beneficii pentru consumatori. Dezvoltarea pieței de construcții presupune o creștere substanțială a calității materialelor și uneltelor cu care lucrăm pe șantier și o scădere a prețului acestora. În consecință, accesul nostru se lărgește și ne putem folosi de unelte noi și materiale superioare, pentru a construi mai eficient și mai sigur.

Accesul la alternative

Evoluția pieței de construcții a însemnat și apariția unor noi tehnologii și tehnici, care simplifică procedura de construcție și pot economisi consumatorilor bani și timp. Construcțiile prefabricate sunt un produs al evoluției tehnologiei, dar și a nevoii de eficiență din acest sector. O casă prefabricată mai degrabă se montează decât se construiește. Acestea sunt, de regulă, construite în altă parte și apoi livrate clientului pe terenul său. Iar avantajele nu pot fi negate: consumatorii se bucură de un cost scăzut al construcției și un timp de finalizare cu mult mai mic decât în cazul unei construcții tradiționale.

Independența energetică

Avansurile tehnologice din ultima perioadă permit acum ridicarea unor construcții rezidențiale cu un grad tot mai mare de independență energetică. Pentru fiecare nevoie umană, există o soluție tehnologică eficientă și gata de implementat. Pentru curentul electric avem panouri fotovoltaice, pentru apa menajeră putem folosi un hidrofor sau o pompă submersibilă, pentru încălzire putem folosi centrale electrice sau panouri radiante. Chiar și problema canalizării poate fi rezolvată ușor cu o fosă septică sau chiar o minicentrală de epurare. În prezent, avem posibilitatea de a construi locuințe complet independente energetic care, chiar dacă un cost mai ridicat, ne vor economisi bani și ne vor da oferi libertate față de rețelele publice.

Mai multă sustenabilitate

Datorită unei cereri în creștere din partea consumatorilor, construcțiile devin tot mai sustenabile, având un impact redus asupra mediului înconjurător. Consumatorii devin tot mai interesați de amprenta pe care o lasă asupra mediului și caută să reducă efectele negative asupra naturii. În consecință, tehnicile de lucru și materialele de construcții se îmbunătățesc, iar retailerii și constructorii se adaptează la dorințele consumatorilor. Iar partea cea mai bună e că principalul câștigător este natura și mediul înconjurător.

Sursă foto: Shutterstock

 

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.