5 reguli importante de respectat dacă vrei să reușești ca freelancer

5 reguli importante de respectat dacă vrei să reușești ca freelancer. Sursă foto: Shutterstock / Copyright: GaudiLab

Piața de freelanceri a căpătat o importanță tot mai mare în ultimii ani și în România. Unii specialiști cu experiență la nivelul unor firme mari au preferat să meargă pe piața celor independenți, fără un program fix în fiecare zi și alte obligații pe care cei care lucrează la angajator le au.

În teorie, totul poate părea ideal, dar în practică lucrurile sunt de obicei, ca în orice alt exemplu, mai complicate.

5 reguli importante de respectat dacă vrei să reușești ca freelancer:

  1. Bugetul

În primul rând, ca să te poți lansa ca freelancer ai nevoie de bani, înainte de a obține primii tăi clienți. De aceea, cel mai important sfat la început de drum este să nu renunți la jobul tău obișnuit atât de ușor. S-ar putea ca salariul de acolo să te ajute să îți finanțezi această activitate. Apoi, trebuie să iei în considerare mai multe aspecte în privința banilor. Nu toți vor plăti în aceeași monedă, așa că stai cu ochii mereu pe cel mai bun curs de schimb valutar și urmărește fluctuațiile de pe piață, care îți pot influența veniturile din această activitate.

  1. Ideea de a lucra non-stop

Flexibilitatea programului de lucru în sistem de freelancing este foarte importantă, dar trebuie să știi să o folosești în avantajul tău. Poți cădea în capcana de a le lăsa clienților de înțeles că ești disponibil 24 de ore din 24, iar acest lucru ar putea să îți facă rău pe termen lung. În primul rând, vei stabili un precedent pentru clienți, iar aceștia vor crede că și de acum încolo va fi la fel. De teama să nu îi pierzi, e posibil să accepți aceste condiții pe care tu singur ți le-ai impus. Fii realist cu tine, cu ceea ce îți dorești, cât poți face și dezvoltă-ți afacerea din punctul acesta.

  1. Ai grijă la volumul de proiecte asumate

În prima parte a carierei de freelancing vei căuta tot mai mulți clienți. Te vei înscrie la prezentări, vei scrie proiecte peste proiecte și vei alerga în toate direcțiile tocmai ca să nu îți scape ceva. Până la urmă, din asta îți plătești facturile, nu? Dar ce faci dacă te alegi cu mai mulți clienți decât poți gestiona? Cea mai mare greșeală este să faci mai multe promisiuni decât poți respecta, pentru că atunci, indiferent cât de bun ești în domeniul tău, vei livra insuficient de bine către clienți și vei părea neserios pe piață.

  1. Fii organizat

Fă-ți propriul sistem de organizare, un calendar, o agendă, o aplicație, notează tot ce ai de făcut și lasă-ți ferestre de timp pentru alte idei, dar și pentru relaxare. Fără o organizare serioasă, nici nu vei putea să duci la bun sfârșit proiectele și nici nu vei mai reuși să te deconectezi de la muncă.

  1. Fii sincer atunci când nu știi ceva

De multe ori, un freelancer nu va spune ce nu știe să facă și se va trezi cu o sarcină din partea unui client, pe care nu o poate îndeplini. Într-o situație de acest fel, ori aduci un colaborator care să te ajute acolo unde tu ai minusuri, ori anunți clientul că riști să intri într-o zonă unde nu te pricepi. Poate că vei pierde un posibil contract, dar vei rămâne credibil în fața clienților. Apoi poți oricând să participi la un training sau workshop pentru a te pregăti acolo unde nu ești stăpân pe tine.

Sursă foto: Shutterstock / Copyright: GaudiLab

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.