5 obiceiuri din viitor care sunt deja aici

Foto: Shutterstock

În Tipul de la cablu, film lansat în 1996, personajul interpretat de Jim Carrey făcea o afirmație pe care mulți au interpretat-o ca predicție: în curând, spunea el, fiecare casă va avea serviciile de cablu, telefonie și internet integrate într-unul singur, vom putea face shopping de acasă și juca Mortal Kombat cu cineva aflat pe alt continent.

Se pare că, în ‘96, ideea nu era cu totul venită din viitor și astfel de schimbări erau deja luate în calcul, dar vorbele de mai sus tot sună ca o prevestire.

Ca și atunci, și acum putem arunca o privire în viitor: multe dintre tehnologiile următorilor ani se află deja aici, lucru valabil și pentru unele obiceiuri de consum. Diferite obiceiuri se schimbă deja și, pentru că răspund unor nevoi reale, au toate șansele să fie populare și peste 5-10 ani.

Iată cu ce obiceiuri existente deja ne vom întâlni în viitor:  

  1. Livrări ultrarapide

O livrare obișnuită, chiar rapidă, în urma unor cumpărături online, durează aproximativ două zile, dar poate ai observat că unele magazine și firme de curierat au început deja să grăbească pasul. În viitor, livrarea produselor la ușă s-ar putea face cu ajutorul dronelor, durata transportului fiind scurtată astfel de la câteva ore, la 30 de minute, dacă ne luăm după ceea ce anunță deja Amazon.

  1. Vizite la raft înainte să ajungi în magazin

Multe magazine le oferă deja clienților posibilitatea să verifice online dacă un produs se află sau nu în stoc și chiar să afle dinainte unde pe raft vor găsi respectivul produs.  Cu ajutorul smart speaker-ului Google Home, lucrurile devin chiar mai simple: asistentul vocal Google te ajută să afli unde poți găsi produsul dorit și cât de aproape se află magazinul respectiv de zona în care locuiești.

  1. Mașini zburătoare fabricate în serie

Mașinile care se conduc singure sunt deja istorie, dacă le compari cu mașinile zburătoare, care nu doar că se fabrică deja, dar vor fi realizate în serie. Este cazul modelului PAL-V Liberty, produs de olandezii de la PAL-V, prima mașină zburătoare de serie. Primele livrări vor fi disponibile începând cu anul 2019, așa că viitorul nu este deloc departe.

  1. Dispozitive de fumat care nu lasă în urmă fum și miros neplăcut

Țigara electronică, care nu produce fum sau scrum și poate fi utilizată în unele spații  închise, a ieșit pe piață încă din 2004, însă viitorul este mai degrabă al dispozitivelor IQOS, care vin cu câteva avantaje noi. Noua tehnologie încălzește tutunul, fără să îl ardă; face uitate fumul, scrumul și mirosul neplăcut; nu folosește doze lichide, ci conține tutun în aceeași formă cu o țigară clasică, de care se apropie mult și ca formă; are același gust autentic și poate fi utilizată în majoritatea cafenelelor, barurilor și cluburilor.

  1. Alimente printate 3D

Asta se pare că vom mânca în viitor. Tehnologia există deja: Foodini arată ca un cuptor, dar este de fapt o imprimantă 3D care produce alimente realizate din prafuri și uleiuri cu valoare nutrițională. Producătorul ne anunță că este vorba despre alimente reale și ingrediente proaspete. Nu ne rămâne decât să gustăm ca să ne convingem.

Sursa foto: Shutterstock.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.