5 lucruri de făcut la Rânca. Atracții de neratat în superba stațiune din Parâng

Foto: pagina de Facebook Staţiunea Rânca

Circulația spre valea Prahovei este deseori un chin pentru șoferi. Cei care vor să evite agitația din Predeal, Sinaia sau Bușteni pot face o călătorie la Rânca, stațiune gorjeană din Munții Parâng.

Rânca se află la o altitudine de 1.600 de metri, iar sezonul de schi durează, aici, până în luna mai. Stațiunea este străbătută de celebra șosea montană Transalpina, deschisă turiștilor în perioada de vară.

În acest articol, îți oferim 5 motive pentru care ar trebui să vezi Rânca măcar o dată în viață:

1. Dacă ești șofer, atunci trebuie neapărat să trăiești experiența oferită de Transalpina. Este cel mai înalt drum montan din țară, urcând până la 2145 de metri, în Pasul Urdele. Şoseaua are 148 de kilometri și leagă orașele Novaci și Sebeș (primul din Gorj, al doilea din Alba).

2. Ajuns pe Transalpina, poți coborî în dreptul vârfului Mohoru, pentru a încerca o drumeție montană până la lacul Gâlcescu. Este drumul cel greu spre lac. O altă variantă este să mergi până la Obârșia Lotrului, ascensiunea de acolo fiind ceva mai ușoară. Fie că alegeți calea dificilă, prin nori, sau pe cea un pic mai ușoară, prin păduri de brad și jnepeniș, la aproape 2000 de metri vă așteaptă o căldare glaciară splendidă, formată din două lacuri mari (Gâlcescu, întins pe 3 hectare, fiind cel mai mare) și o mână de lacuri mai mici.

galcescuLacul Gâlcescu. Foto: infopensiuni.ro

3. La cules de zmeură și ciuperci. La Rânca, prima lună de vară aduce cu sine zeci de oameni care pornesc în căutarea unor gustoase ciuperci, în pădurile de brad din jurul stațiunii. Hribii și ciupercile de brad pot fi preparate cât timp sunt proaspete, dar pot fi opărite și congelate, pentru a vă bucura de ele și peste an. În a doua parte a verii se coc zmeura și afinele, din care se pot prepara dulcețuri și siropuri, dar și delicioase băuturi alcoolice (în combinație cu zahăr, alcool dublu rafinat și palincă, se obțin zmeurata și afinata, lichioruri cu ceva în plus 🙂

4. La Rânca, iarna ține de la sfârșitul lui noiembrie până în mai. Se schiază pe 6 pârtii cu diferite niveluri de dificultate. Este amenajată și o pârtie pentru săniuș. Amatorii de schi freestyle au la dispoziție câteva culmi excelente, cum este Păpușa. Vara, aceste locuri se transformă în frumoase trasee de drumeție, marcate cu indicatoare montane. Valea râului Galbenul merită explorată, cursul de apă străbătând, pentru câțiva kilometri, o frumoasă pădure de brad. Cei mai antrenați pot încerca și o drumeție de jumătate de zi până pe Păpușa. Cei care vor să meargă în liniște pot bate la pas stațiuPOARTA-SARUTULUInea sau pot încerca drumul care urcă până în zona releului. În apropiere, vor descoperi și o stână, de unde pot cumpăra brânzeturi care amintesc de adevăratul gust al lactatelor.

5. În apropierea stațiunii sunt o mulțime de obiective turistice. Pe o rază de 60 de kilometri în jurul Râncăi se află orașul Târgu Jiu (unde pot fi admirate operele lui Constantin Brâncuși – sursă foto), peștera Muierilor și cea de la Polovragi, Mănăstirea Tismana, Mănăstirea Dintr-un Lemn și Mănăstirea Polovragi, dar și stațiunea Săcelu, cunoscută pentru băile cu nămol ce se fac aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor greatnews.ro:

Cele mai bune glume despre Eurovision
Locuri de muncă în străinătate ca asistenți veterinari și șoferi de taxi sau de camion
Vânează pe uscat și trăiește în copaci. Povestea celui mai ciudat pește de pe Pământ
Reduceri incredibile la tablete și huse la eMag

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.