5 lucruri cruciale pe care trebuie să le știi despre creditele personale

interviu job creditele personale
Foto: COD Newsroom (Flickr)

Pe piața din România există numeroase credite de nevoi personale și, pentru a-l alege pe cel care ți se potrivește cel mai bine, trebuie să știi câteva informații de bază despre un astfel de împrumut.

Iată câteva explicații oferite de specialiștii de la creditsavvy.com:

1. Ce este un credit personal? Un credit personal este un tip de împrumut folosit de obicei pentru un anumit scop, ca de exemplu pentru cumpărarea unei mașini, plata unei vacanțe sau renovarea locuinței.

Mai exact, împrumuți o anumită sumă de bani, iar apoi faci plăți regulate către creditor. De regulă, perioada de creditare este cuprinsă între 12 luni și 7 ani.

2. Rata dobânzii.

Un credit personal poate să aibă o rată a dobânzii variabilă sau una fixă. În cazul unui împrumut cu o rată a dobânzii variabilă, ratele pe care le vei plăti către creditor vor varia de-a lungul timpului. Multe credite de acest tip îți permit să faci plăți suplimentare pentru a achita creditul mai repede. Unele astfel de credite îți permit să accesezi aceste fonduri printr-o opțiune de retragere și să le folosești pentru alte scopuri.

În cazul unui credit cu dobândă fixă, rata dobânzii este aceeași, așa că ratele pe care le vei plăti vor fi egale.

Spre deosebire de ratele variabile, cele fixe, precum în cazul creditului de AICI, oferă stabilitate. În acest fel știi exact cât ai de plătit în fiecare lună și poți să iei în calcul acest aspect atunci când îți organizezi bugetul.

Pe de altă parte, multe dintre creditele cu o rată a dobânzii fixă nu îți permit să faci plăți suplimentare pentru a achita creditul mai repede. Sau, dacă îți permit, adaugă taxe suplimentare care anulează eventualele beneficii ale unei achitări rapide.

AICI găsești mai multe informații.

3. Creditele securizate versus cele nesecurizate

Creditele personale securizate solicită o garanție din partea celui care face un împrumut (garanția poate fi o mașină, bijuterii, obiecte de artă, echipamente IT etc). Dacă nu îți vei plăti împrumutul, creditorul are dreptul legal să intre în posesia bunurilor cu care ai garantat și să le vândă pentru a-și recupera banii. Un împrumut de acest gen este mai sigur și mai puțin riscant pentru creditor, așadar ratele dobânzii sunt mai mici în acest caz.

În cazul creditelor nesecurizate nu trebuie să garantezi cu nimic. Este un credit mai riscant pentru creditor, așa că rata dobânzii este mai mare. Dacă nu îți vei plăti împrumutul, creditorul poate să te dea în judecată pentru a-și recupera banii.

4. Asigură-te că înțelegi pe deplin diferitele tipuri de plăți incluse într-un împrumut. Dincolo de rata dobânzii, care poate fi fixă sau variabilă, vei mai avea de plătit un comision de analiză a dosarului și un comision de administrare.

În cazul unor împrumuturi există posibilitatea de a alege serviciul opțional de gestionare a împrumutului la domiciliu. Și pentru acest serviciu se plătește un comision unic aferent serviciului opţional de gestionare la domiciliu.

5. Înainte de a aplica pentru un împrumut personal, asigură-te că ești pregătit pentru un credit și că vei avea bani suficienți pentru a-l plăti la timp. De asemenea, citește cu atenție contractul astfel încât să nu îți scape din vedere anumite taxe sau penalizări.