41 de nave perfect conservate au fost descoperite pe fundul Mării Negre

FOTO: Rodrigo Pacheco-Ruiz/blackseamap.com
FOTO: Rodrigo Pacheco-Ruiz/blackseamap.com

O echipă de cercetători a descoperit în acest an, pe fundul Mării Negre, 41 de vase naufragiate, foarte bine conservate. Epavele s-au păstrat pentru că se află în locuri pe care specialiștii le denumesc „zone moarte”.

Acestea se află la adâncimi de peste 150 de metri, nivelul oxigenului este foarte scăzut, nu există lumină, iar viața este imposibilă. Astfel, navele s-au conservat foarte bine și nu a fost posibilă apariția cariilor.

Navele ar putea avea o vechime de peste 500 de ani,  iar unele ar putea fi chiar din vremea Imperiului Bizantin, potrivit specialiștilor care lucrează în cadrul proiectului The Black Sea Maritime Archaeology.

„Descoperirea acestor epave, în timpul cercetărilor geofizice extinse, reprezintă un bonus pentru noi, însă vorbim despre lucruri fascinante”, a declarat profesorul Jon Adams, profesor la Universitatea Southampton, unul dintre liderii proiectului.

Oamenii de știință fac mai multe cercetări pe fundul mării și doresc să descopere cât de repede a crescut nivelul apei după Epoca de Gheață, care a avut loc în urmă cu 20.000 de ani.

Epavele au fost descoperite în Marea Neagră, pe coasta Bulgariei, cu ajutorul unor roboți care scanau, la mare adâncime, fundul mării. Unul dintre aceștia este dotat cu o cameră de mare rezoluție, care după scanare poate reproduce o imagine 3D a ceea ce a înregistrat.

FOTO: Rodrigo Pacheco-Ruiz/blackseamap.com
FOTO: Rodrigo Pacheco-Ruiz/blackseamap.com

Până acum a fost scanată o suprafață de câteva sute de kilometri la adâncimi de 1.800 de metri. Urmează ca navele să fie studiate de la depărtare cu atenție și apoi e posibil să se încerce pătrunderea în unele dintre epave.

„Folosind tehnologia de scanare 3D am reușit să capturăm imagini importante, fără să deranjăm în vreun fel fundul mării”, a declarat profesorul Adams.

FOTO: Rodrigo Pacheco-Ruiz/blackseamap.com
FOTO: Rodrigo Pacheco-Ruiz/blackseamap.com

La proiectul „The Black Sea Maritime Archaeology” lucrează oameni de știință din mai multe țări europene, cei mai mulți fiind din Marea Britanie și Bulgaria.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Prima bio-imprimantă 3D din România. La Timișoara se vor printa organe

Anunț important din medicină: Primul om din lume care ar fi scăpat de SIDA

https://greatnews.ro/universul-este-de-cel-putin-zece-ori-mai-mare-decat-credeau-oamenii-de-stiinta/