4 semne noi de circulație puțin cunoscute de șoferii din România

Foto: Captură Știrile Pro Tv

Șoferii care au permisul luat de mult timp s-au trezit, în ultimii ani, cu câteva semne de circulație noi, necunoscute lor, pe drumurile din România. În acest articol, prezentăm cinci semne introduse relativ recent, pentru o mai bună cunoaștere a acestora.

Vom vorbi în primul rând despre triunghiul roșu cu bulină neagră. Este un semn „împrumutat” din alte țări europene și impus la nivel național în ultimii ani.

Semnul este plasat numai în locurile în care se produc des accidente, pentru a-i atenționa pe șoferi să circule cu maximă prudență. În București, de exemplu, au fost amplasate circa 40 de astfel de semne.

10 victime în 5 ani

Șoferii trebuie să știe că periculozitatea zonelor respective este dovedită de cifre. Indicatoarele au fost plasate numai acolo unde, în ultimii cinci ani consecutivi, au avut loc accidente soldate cu cel puțin zece persoane decedate sau grav rănite.

Comportamentul corect al șoferilor la întâlnirea acestui semn este următorul: reduce viteza, este mai atent și evită manevrele riscante. DN 1, DN 2 și DN 7 sunt drumurile românești cu cele mai multe astfel de buline negre. Primul are 37 de indicatoare triunghi roșu cu bulină neagră, al doilea – 21, iar DN 7 – 16.

Foto: Captură Știrile Pro Tv
Foto: Captură Știrile Pro Tv

Centru de conectare la internet

Un alt semn introdus în ultimii ani este cel prin care șoferii sunt anunțați de apropierea unui punct în care se pot conecta la internet. Pe semn apare simbolul @, cunoscut mai ales în adresele de mail. Simbolul poate fi însoțit, pe indicator, și de distanța la care se află centrul cu conexiune la internet.

Șoferii care conduc în București au observat introducerea, în ultimii ani, și a semnelor Inel Principal. Acestea sunt semne informative (nu impun restricții suplimentare zonei în care sunt amplasate) prin care șoferii sunt înștiințați că rulează într-o zonă principală de circulație.

semne de circulatie noi inel principal bucuresti
Foto: adevarul.ro

Inelele din București

Semnele au fost montate în mai multe locuri din București în anul 2015. Inelul Principal definește următorul traseu: bd. Iancu de Hunedoara – șos. Ștefan cel Mare – șos. Mihai Bravu – Calea Văcărești – șos. Olteniței – șos. Viilor, strada Progresului, bd. Geniului, șos. Grozăvești, pasajul Basarab, șos. Nicolae Titulescu și pasajul Victoriei, până la refacerea cercului, la intersecția cu bd. Iancu de Hunedoara.

Municipalitatea și-a propus ca pe acest Inel Principal să se circule pe două benzi, fără restricții, pentru a elibera zona centrală.

Bucureștiul va avea, cât de curând, alte două inele, unul Median și unul Central. Cel central va avea traseul bd. Uranus – Calea 13 Septembrie – bd. Libertăţii – strada Mitropolit Nifon – str. 11 Iunie – străzile din zona Şerban Vodă (unde se vor face mai multe sensuri unice) – bd. Mărăşeşti – bd. Nerva Traian şi străzile din această zonă, unde se va circula în sens unic – bd. Dacia – str. Mihai Eminescu – str. Mircea Vulcănescu – revenire în zona bd. Uranus. “Inelul Median” va fi situat între “Inelul Principal” şi şoseaua de Centură.

semne de circulatie noi
Foto: Danny Blard / Flickr

Atenție la smartphone!

Având în vedere adevăratul val de emigranți români care s-au îndreptat în ultimii ani spre țările nordice ale Europei, prezentăm în cele ce urmează un indicator original, introdus pe străzile din Stockholm și împrumutat apoi în alte mari orașe suedeze. Vi-l prezentăm alături de o întrebare: ar trebui introdus și în România?

Semnul a fost creat de un tânăr suedez, Jacob Sempler. care și-a dat seama că dependența de smartphone ar fi putut să îl ucidă. Jacob se deplasa spre birou și, din cauză că era concentrat aproape exclusiv pe ecranul telefonului mobil, era să fie călcat de o mașină. Și-a dat seama apoi că nu e singurul care se comportă astfel și a propus acest indicator, iar ideea a fost transformată în indicatorul pe care îl puteți vedea mai jos în dreapta.

Vă recomandăm și:

Aici vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.