4 metode eficiente pentru reducerea consumului de energie în 2018

4 metode eficiente pentru reducerea consumului de energie în 2018. Foto: Shutterstock
4 metode eficiente pentru reducerea consumului de energie în 2018. Foto: Shutterstock

Cu toții suntem preocupați de facturile nostre de energie. Fie că vorbim de gaz, electricitate sau energie termică, prețul facturilor pare să fie mereu în creștere. În acest context, e un lucru firesc să încerci să reduci, acolo unde este posibil, costurile tale de întreținere.

Puțini dintre noi realizăm cât de multă energie risipim în viața de zi cu zi. Un simplu bec de 100w uitat aprins timp de o oră în fiecare zi adaugă 2 lei la factura lunară de electricitate. Poate părea puțin, dar gândește-te câte becuri ai în casă și cât de mult timp stau aprinse în decursul unei luni. Dacă te-am pus pe gânduri, cu siguranță o să fii interesat de aceste 4 metode simple și eficiente pentru reducerea consumului de energie:

Încălzirea locuinței

Dacă vrei să reduci substanțial costurile de încălzire, atunci ai nevoie de o centrala pe gaz. Cu o centrală termică nu câștigi doar bani, ci și independență. Indiferent de anotimp, vei putea menține în casa ta ce temperatură dorești. Nu va trebui să aștepți iarna ca statul să înceapă livrarea de agent termic și nu vei mai plăti nici pierderile din rețea. Vei putea chiar să controlezi temperatura apei de la baie sau bucătărie după bunul plac.

Asta fără să mai vorbim de reducerea costurilor, care este substanțială. Costurile încălzirii unui apartament cu centrală sunt cu 30% mai mici decât cele ale unui apartament racordat la CET. În realitate, însă, diferența este chiar mai mare, pentru că statul subvenționează aproape o treime din costul gigacaloriei.

Iluminarea locuinței

Dacă încă mai folosești becuri incandescente, ar trebui să te gândești la înlocuirea lor. Progresele tehnologice din ultimul deceniu au adus schimbări majore în industria iluminatului. Becurile sau neoanele fluorescente și iluminatul LED câștigă tot mai mult teren în fața cunoscutului bec incandescent. Motivul principal? O eficiență energetică sporită și o durată de viață mult mai mare.

Dacă un bec incandescent rezistă, în medie, 1.300 de ore, unul fluorescent poate rezista până la 15.000 de ore, iar LED-urile rezistă chiar până la 60.000 de ore. Mai mult decât atât, un bec incandescent poate ajunge să consume chiar și 5 ori mai mult curent electric decât unul fluorescent sau LED.

Consumul electric al aparatelor electrocasnice

Știai că aparatele din casă continuă să consume curent chiar și după ce au fost oprite? Peste 75% din consumul de electricitate al unui aparat are loc când acesta e în stand by. O soluție pentru această problemă poate fi o priză inteligentă.

Prizele inteligente opresc alimentarea cu curent a aparatelor oprite. Le poți seta să oprească sau să pornească diferite aparate din casă la intervale regulate de timp și pot fi controlate chiar și de la distanță, de pe telefonul mobil. Mai mult decât atât, prizele inteligente îți permit chiar să monitorizezi consumul de electricitate din locuință în timp real, direct de pe telefon. Acestea economisesc curent electric și reduc considerabil factura lunară de electricitate.

Consumul de apă

O invenție destul de nouă, care ne poate ajuta să reducem considerabil consumul de apă din locuință, este coloana de duș inteligentă. Acest sistem reduce consumul de apă din timpul dușului cu peste 40% și îți permite chiar să controlezi felul în care apa curge prin capul de duș. Poți opta pentru un hidromasaj, o ploaie tropicală sau un jet obișnuit, iar partea cea mai bună e că majoritatea dușurilor inteligente memorează setările tale.

Deși vine echipat cu o mulțime de funcții, dușul inteligent reușește să reducă consumul fără să sacrifice confortul tău, prin distribuirea eficientă a apei. Astfel, te vei putea bucura de mai mult confort în timpul dușului și vei economisi și bani în același timp.

Sursa foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.