Lista neagră. 4 credite rapide pe care NU ar trebui să le iei niciodată

Agenţii abili reuşesc să convingă români să aleagă credite rapide periculoase pentru viitorul lor

Creditele ”prietenoase”, obținute în doar câteva ore fără adeverințe de salariu, s-au dovedit a fi un coșmar pentru mulți dintre cei care au ales aceste tipuri de împrumut.

Cum au existat și români care și-au pierdut casele din pricina acestor credite, adevarul.ro a analizat câteva dintre practicile neortodoxe folosite de instituțiile financiare nebancare (IFN-uri) pentru a-i momi pe cei aflați în căutari de credite rapide.

IFN Ferratum

Această instituție financiară arată cât de simplu e să iei un credit rapid, dar are o dobândă anuală efectivă (DAE) de peste 7000% pe an. De exemplu, o persoană care ia un credit rapid în valoare de 1400 de lei va plăti, în termen de 62 de zile, o sumă totală de 2.398 de lei.

Mozipo

O altă instituție financiară cu un DAE uriaș este Mozipo, care anunță că oferă împrumut pe loc, însă cu o dobândă anuală de 1341%.

Viva Credit

La 100 de lei împrumutați pentru o lună, DAE este de 4114% pe an și scade la perioade mai lungi ale împrumutului. Pentru a convinge clienții, cei de la VIVA Credit fac şi o paralelă cu alte servicii ale căror costuri nu au relevanţă dacă sunt exprimate în costuri anuale. Spre exemplu, dacă mergem la film: ”cu siguranţă aţi fost la un film la cinema pentru care aţi plătit măcar 20 lei pentru aproximativ 2 ore şi v-aţi simţit foarte bine şi a fost o seara placută. Cu ce v-ar fi ajutat dacă preţul biletului era afişat la aprox. 22.000 lei/an (incluzând un bilet la toate reprezentaţiile acelui film pe o perioadă de un an de 3 ori/zi)?”.

Provident

Provident le promite clienților că dobânda anuală efectivă nu va trece de 104,63%. Totuși, se menționează și că ”DAE nu este un indicator relevant, întrucât nivelul acestuia este influenţat în mod categoric de perioada de rambursare şi de periodicitatea plăţilor”. Este un alt fel de a spune că, de fapt, pentru client contează cât ia şi cât dă înapoi şi că n-ar trebui să-l intereseze nivelul dobânzii. Bineînţeles că acest indicator este relevant pentru un client, arată adevarul.ro, mai ales când nu îşi poate acoperi ratele şi va continua să plătească aceste dobânzi.

Dacă cunoaşteţi şi alte astfel de instituţii, nu ezitaţi să le enumeraţi în secţiunea de comentarii a acestui articol.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.