3 invenții care ne fac viața mai ușoară și povestea din spatele lor

Ac de siguranță Foto: Wikipedia.org

În ziua de astăzi, ni se pare ceva obișnuit să apelăm la un ac de siguranță atunci când avem probleme cu un fermoar, să schimbăm aparatul de ras după fiecare utilizare și să cumpărăm ceasuri de sute de euro.

Până în urmă cu 100 de ani, aceste obiecte nu erau foarte folosite și era un adevărat privilegiu ca cineva să le dețină. Industria permite astăzi ca oricine să își permită aceste trei obiecte la prețuri foarte mici sau acceptabile.

Iată care este povestea lor:

Acul de siguranță își are originile încă din Antichitate, atunci când grecii foloseau un obiect asemănător pe care îl numeau fibula și prindeau cu el togile pe umeri. Pentru că nu avea un sistem de închidere, acest sistem a fost dat uitării până în secolul al XIX-lea.

Invenția acului de siguranță Foto: Wikipedia.org
Walter Hunt este cel care a reușit să readucă în atenția publicului obiectul micuț indispensabil, fără de care viața noastră ar fi mult mai grea.

Americanul și-a patentat invenția pe 10 aprilie 1849, iar povestea din spatele acesteia este una foarte interesantă. Pentru că avea de plătit o datorie unui prieten de aproximativ 15 dolari, Hunt s-a gândit că ar putea inventa ceva și a luat o sârmă de aproximativ 20 de centimetri pe care a îndoit-o la mijloc pentru a crea un efect de resort, apoi a unit capeții și i-a dat forma unui ac de siguranță.

Compania care a cumpărat invenția, W.R.Grace, i-a plătit la vremea respectivă lui Hunt 400 de dolari, din care și-a achitat datoria, iar restul banilor i-a păstrat. Acesta nu s-a gândit nicio clipă să se îmbogățească, iar compania W.R.Grace a făcut o adevărată avere de pe urma micului obiect confecționat din fier, inox, argint sau chiar din aur. În anii 70, acesta a atins o adevărată popularitate, în perioada modei punk, atunci când tinerii purtau ace de siguranță ca accesorii sau chiar ca piercing.

Aparatul de ras este încă o invenție fără de care viața oamenilor ar fi cu adevărat complicată atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Îndepărtarea părului nedorit de pe corp a fost una dintre activitățile preferate ale femeilor.

Rasul este cea mai simplă și mai nedureroasă metodă penru a elimina părul, iar aparatul de ras în diferite forme și culori a devenit un aliat de nădejde.

Aparat de ras Foto: Wikipedia.org
Aparat de ras Foto: Wikipedia.org

Primele aparate de ras au existat încă dinaintea Epocii de Bronz și erau destul de rudimentare, dar folosite cu succes pentru acea perioadă. De la cochiliile de scoici, la dinți de rechin și roci, oamenii au tot căutat soluții pentru a obține un aparat eficient și ușor de folosit, fără a provoca răni. În secolul al XVIII-lea, a apărut briciul, iar bărbierii au avut astfel ocazia să creeze istorie cu iscusința lor. Până în secolul XX, briciul a rămas cea mai popular metodă pentru bărbierit dar King C. Gillette a reușit să creeze un aparat care să fie mai ușor de folosit acasă, cu riscuri minime de accidentare, informează cineainventat.ro.

Aparat de ras Foto: Wikipedia.org
Aparat de ras Foto: Wikipedia.org

Gillette a dezvoltat un aparat de ras cu siguranță și cu lame de unică folosință, care se puteau schimba foarte ușor. Conceptul a rămas același până în zilele noastre, iar în decurs de peste un secol, compania Gillette a dezvoltat noi aparate de ras cu mai multe lame, populare în întreaga lume.

 

Unul dintre primele ceasuri existente, datând din 1530 Foto Wikipedia.org
Unul dintre primele ceasuri existente, datând din 1530 Foto Wikipedia.org

În prezent, ceasul de mână a devenit un accesoriu care conferă eleganță și o atitudine serioasă. În mii de modele și confecționat din diverse materiale, ceasul de mână reușește să fie la fel de iubit ca la începuturile sale.

Până în secolul al XVI-lea, oamenii obișnuiau să își dea seama de ce oră era datorită soarelui sau se uitau la orașele care beneficiau de ceasuri de dimensiuni mari, așezate pe fațada unei clădiri și care, din când în când, anunța ora exactă.

Unul dintre primele ceasuri de mănă făcut de compania numită Waltham Watch Company, ceasul a fost purtat de soldaț în primul Război Mondial (Deutsches Uhrenmuseum, Inv. 47-3352)
Unul dintre primele ceasuri de mănă făcut de compania numită Waltham Watch Company, ceasul a fost purtat de soldați în primul Război Mondial (Deutsches Uhrenmuseum, Inv. 47-3352)

În 1504, Peter Henlei a dezvoltat primul ceas de mână, dar eficiența sa era mult scăzută atunci când posesorul se deplasa, deoarece afecta capacitatea ceasului de a arăta timpul într-un mod corect. Până în secolul al XIX-lea, s-au făcut mai multe încercări pentru a ajunge la un obiect de mici dimensiuni, fiabil și eficient.

Patek Philippe este considerat primul om care a reușit să realizeze un astfel de obiect și care a construit un ceas care a fost privit apoi mai mult ca un accesoriu pentru femei.

La rândul său, Louis Cartier a inventat un ceas pentru bărbați, în secolul al XX-lea.

De la ajutarea piloților din război, nu a durat mult până când a devenit un simbol și o adevărată mândrie purtarea unui ceas portabil. De buzunar sau de mână, ceasul a început să fie foarte popular pentru ambele sexe și să creeze o industrie de miliarde de dolari anual.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.