3 lucruri pe care orice salariat trebuie să le știe

top angajatori românia
Foto: Pixabay.com

De multe ori se întâmplă să credem că știm tot ce trebuie legat de un lucru și că toate informațiile ni se comunică, dacă sunt importante. Iar acest lucru se întâmplă adesea când vine vorba de locul de muncă.

Într-adevăr, angajatorul este responsabil să ne comunice toate informațiile necesare la angajare, să ne informeze cu privire la orice schimbare, să ne ofere training-uri acolo unde este nevoie și lista poate continua.

Însă, cu toate acestea, există anumite lucruri pe care trebuie să le aprofundăm din proprie inițiativă deoarece ne privesc în mod direct. De multe ori nu ne informăm așa cum ar trebui din varii motive: fie pentru că ni se par lucruri lipsite de importantă, fie că sunt lucruri care țin de viitorul îndepărtat, cum ar fi vârstă de pensionare, de exemplu.

Așadar, haideți să vedem care sunt cele 3 lucruri pe care orice salariat trebuie să le știe:

Protecția muncii – toți lucrătorii, indiferent de meseria practicată și de specificul activității desfășurate la locul de muncă, sunt expuși unor riscuri profesionale. În această privință, atunci când te angajezi într-un loc nou, este obligatoriu să fii instruit. Însă, pe lângă instruirea de care ai parte la locul de muncă, este recomandat să citești la rândul tău despre acest subiect și să fii pregătit pentru orice eventualitate, dar mai ales să știi care sunt obligațiile angajatorului, precum și obligațiile tale, ca angajat;

Perioada de concediu – în afară de cele 21 de zile legale de concediu, orice angajat poate beneficia de zile suplimentare. Dacă ești student, de exemplu, poți beneficia de concediu de studii. În funcție de statutul tău, interesează-te care este numărul total de zile de care poți beneficia într-un an;

Vârsta de pensionare – mulți dintre noi nu ne gândim deloc la perioada de pensionare deoarece ni se pare că este foarte departe. Dacă ești la început de drum și abia ai ieșit de pe băncile facultății, cu siguranță încă nu îți este clar nici cum funcționează contribuțiile la stat și care sunt procentele exacte. Cu toate acestea, este important să ne informăm în această privința, atât cu privire la pensie (poți apela și la pensie privată, așadar, dacă te interesează acest aspect, va trebui să contribui separat), cât și la perioada de pensionare. Află care este vârsta de pensionare bărbați, precum și vârsta de pensionare la femei și asigură-te că ai toate informațiile necesare în această privință.