3 instrumente utile pentru antreprenorii la început de drum în activitatea de zi cu zi

Start-up-urile au resurse limitate, așa că au mare nevoie de soluții pentru a rezolva rapid chestiunile administrative și birocratice. Foto: Shutterstock
Start-up-urile au resurse limitate, așa că au mare nevoie de soluții pentru a rezolva rapid chestiunile administrative și birocratice. Foto: Shutterstock

Într-un start-up apar mereu noi provocări, iar resursele sunt limitate, așa că antreprenorii la început de drum au nevoie de niște instrumente rapide pentru a se degreva de activitățile administrative.

Românii devin tot mai interesați de deținerea propriei afaceri, însă, odată cu libertatea oferită de un business al tău, vin și o mulțime de îndatoriri și responsabilități. Cum într-o companie mică resursele umane și financiare nu sunt la fel de generoase ca în marile companii, este nevoie de niște instrumente care să degreveze angajații și managerul de activitățile administrative și care mănâncă din timpul care ar ar trebui dedicat dezvoltării afacerii. Iată câteva astfel de soluții:

  • Cum se poate transforma plata salariilor într-o activitate rapidă și simplu de făcut chiar și pentru o persoană fără cunoștințe din domeniu

Sunt rare cazurile în care într-o companie la început de drum există un departament de Resurse Umane în care să fie angajată o persoană care să se ocupe exclusiv de plata salariilor. Un program ca acesta se dovedește foarte util în cazul acesta. El calculează cu exactitate salariile și impozitele conform legislației în vigoare, fiind adus la zi ori de câte ori se produc schimbări în lege.

Programul poate fi adaptat conform nevoilor unei companii și poate înlocui cu succes un angajat. El generează și rapoarte când e nevoie de ele, ușurând toată activitatea ce ține de salarizare, calcul și raportare către autorități a datelor care țin de angajați.

  • Facturarea poate fi făcută extrem de repede și chiar și personalizat pe clienți, pentru a te individualiza

Un alt instrument util este programul de facturare. Poți găsi mai multe astfel de soluții gândite tocmai pentru a degreva departamentul financiar sau contabil. Într-un start-up, de obicei, contabilitatea este externalizată, oricum, însă este nevoie de o persoană in-house care să emită facturile către clienți. Din fericire, o soluție mai simplă, mai rapidă și mai ieftină este un soft de facturare.

De asemenea, majoritatea programelor de facturare conțin și varianta personalizării facturilor, în cazul în care îți dorești să le trimiți clienților facturi cu un aspect diferit, original.

  • Programele de monitorizare a timpului dedicat unui anumit client te ajută să înțelegi mai bine profitabilitatea unor activitiți și a unor clienți

Care este, de obicei, principalul obiectiv al unui start-up? Să aibă cât mai mulți clienți. Există, însă, riscul ca din dorința de a avea cât mai mulți clienți să fie semnate și contracte păguboase cu clienți în care se investește mult la un preț prea mic. Aplicațiile de monitorizare a timpului dedicat anumitor proiecte sau clienți ajută foarte mult în sensul acesta, fiind utile și în facturare în cazul în care plata se face la oră, dar și în creșterea eficienței și a productivității și în identificarea activităților care sunt cele mai mari consumatoare de timp.

Odată ce la finalul unei luni ai un raport clar cu privire la timpul investit zilnic de fiecare dintre angajați pentru fiecare activitate, poți analiza mai clar  unde există loc de îmbunătățiri și poți să vezi în ce se investește cea mai mare parte a timpului. Astfel de aplicații nu sunt utile doar la nivel macro, ci și pentru fiecare angajat în parte, care devine mai conștient de cum își folosește timpul, putând în felul acesta să-și crească productivitatea.

Aceste trei soluții implică o cheltuială lunară mică, mai ales dacă punem în balanță numeroasele beneficii pe care le aduc. Ele ajută nu doar la economisirea resurselor financiare, ci contribuie la economisirea unei resurse și mai importante – timpul.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.