24 de milioane de lei din bani publici au fost dați unei edituri care nu mai există

Ministerul Educației. Foto: realitatea.net

Ministerul Educației a ignorat o decizie a Curții Constituționale și a dat editurii din subordine un contract de 24 de milioane de lei pentru editarea de manuale.

Contractul a fost acordat prin atribuire directă (fără publicarea pe SEAP), ignorând o decizie a Curții Constituționale, scrie Hotnews.

Mai mult, entitatea pe care Ministerul Educației a plătit-o cu peste 5 milioane de euro pentru a realiza manuale pentru clasele I-VI nu mai există.

Contractul semnat în 25 mai 2018 are ca scop ”editarea, traducerea și tipărirea de manuale pentru următorul an școlar”, a precizat Ministerul Educației.

„Obiectul contractului este reprezentat de editarea, traducerea și tipărirea de manuale pentru următorul an școlar (aproximativ 70% din necesar pentru clasele I-VI, respectiv 65 de titluri și 40 de traduceri pentru minorități, însumând 2.627.855 exemplare). Comparativ, anul trecut s-a tipărit aproximativ același număr de exemplare, dar la un preț/exemplar ușor mai mare, fără traduceri”, se mai precizează în comunicatul trimis sursei citate de către Minister.

Contractul a fost atribuit în ciuda unei decizii a Curții Constituționale din 19 aprilie, potrivit căreia Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.76/2017 – care prevedea transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice (EDP) din regie autonomă în societate pe acțiuni – este neconstituţională. Ministerul a încheiat acest contract chiar înainte ca decizia CCR să fie publicată în Monitorul Oficial.

Un minister nu poate încheia un contract direct cu o regie autonomă, în timp ce Ordonanța de Urgență care a fost declarată neconstituțională este singura care precizează faptul că societatea EDP editează manuale școlare la cererea Ministerului Educației.