145 de kosoni din aur, repatriați în România

Încă 145 de kosoni din aur au fost repatriați în România. Monedele dacice au venit din Marea Britanie, unde au fost descoperite de autorități în mașina unui cetățean român care între timp a fost pus sub acuzare. Kosonii au fost depuși la Muzeul Național de Istorie a României.

Cele 145 de piese urmau să fie duse la o casă de licitație din Germania, unde aveau să fie vândute. Experții au stabilit că monedele aparţin tezaurelor furate în perioada 2003-2007 din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, care este monument istoric pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

De la declanşarea anchetei în anul 2005 şi până în prezent au fost repatriate mai multe tezaure antice: 711 kosoni din aur, 13 brăţări dacice din aur, un colier cu pandative şi o pereche de cercei din aur, trei scuturi dacice din fier forjat, depozite de unelte şi de arme, câteva zeci de mii de monede antice din aur, argint şi bronz şi numeroase alte artefacte.

În cele şase dosare soluţionate până în prezent au fost trimiși în judecată 34 de inculpaţi, potrivit alba24.ro. Întoarcerea celor 145 de kosoni a fost posibilă în cadrul urmăririi penale realizate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia alături de autoritățile engleze.

Dacă ți-a plăcut acest articol, te poți alătura, cu un Like, comunității de cititori de știri pozitive de pe pagina noastră de Facebook.