13 superstiții în care cred românii

FOTO: papynoun/Pixabay.com

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) a realizat un sondaj pentru identificarea supestiţiilor românilor.

Sondajul arată că peste trei sferturi dintre români, respectiv 76%, cred că există minuni, în timp ce 65% dintre ei cred că în existența deochiului.

În ceea ce privește forțele malefice, 55% dintre participanții la sondaj cred în existenţa blestemelor, 52% în cea a demonilor, iar 46% în ce a duhurilor rele.

Potrivit aceluiași sondaj, doar 19% cred în existenţa fantomelor, în timp ce 95% cred că există Dumnezeu, iar 78% cred în îngeri.

Pe de altă parte, 19% dintre respondeți au afirmat că există vrăjitoare care pot prevedea viitorul, iar 4% recunosc că au apelat la acestea.

Referitor la vise, aproape jumătate dintre români (49%) cred în vise premonitorii, iar 44% susţin că au avut acest tip de vise. În cazul a 81% dintre persoanele care au declarat că au avut vise premonitorii, acestea s-au şi îndeplinit.

Și asta în timp ce 33% dintre participanţii la studiu cred că visele ne pot ajuta în viaţa de zi cu zi.

7 și 13, numerele norocoase ale românilor

Sondajul mai arată că aproape o treime (29%) dintre respondenţi recunosc că au un număr norocos, iar cifrele 7 şi 13 sunt numerele norocoase preferate de cei mai mulţi dintre români.

Un alt procent de 64% dintre români se consideră norocoşi, însă doar 17% spun despre ei înşişi că sunt superstiţioşi.

De asemenea, 22% dintre români recunosc că joacă la Loto 6 din 49 şi 18% la loz în plic, în timp ce 7% spun că practică pariurile sportive, 5% jocuri de noroc şi alte forme de loterie, iar 4% la pariuri în general.

Un procent de 61% dintre români urmăresc horoscopul, însă 69% dintre respondenţii IRES nu cred în capacitatea horoscopului de a anticipa evenimentele.

Un procent de 46% dintre români cred și în sfârşitul lumii, iar 64% cred în judecata de apoi.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.214 indivizi de peste 18 ani,  iar interviurile au fost ținute telefonic, pe data de 31 octombrie.

FOTO: papynoun/Pixabay.com