Cele 10 porunci ale neurochirurgului Ciurea pentru a ține departe bolile

Mersul pe bicicletă oferă o mulțime de beneficii fizice și psihice (Foto: Flickr / Nelson L.)
Mersul pe bicicletă oferă o mulțime de beneficii fizice și psihice (Foto: Flickr / Nelson L.)

Neurochirurgul Alexandru-Vladimir Ciurea este unul dintre cei mai renumiți medici. A înființat Departamentul de Cercetare în Neuroștiințe al Spitalului Clinic „Bagdasar Arseni”, a condus și a fost implicat în aproape 20 de proiecte de cercetare naționale și internaționale.

În cariera sa a realizat peste 20 de mii de operații pe creier, dintre care jumătate la copii. Face parte din boardul revistei internaționale „World Neurosurgery” și a publicat 33 de cărți.

Într-un interviu pentru emisiunea „Tinerețe fără bătrânețe”, de la Digi24, neurochirgul Alexandru Ciurea a spus că există câteva reguli pe care trebuie să le respectăm pentru a ține departe bolile.

Prima poruncă este să ne trezim cât mai de dimineaţă! În popor ţăranul se culcă o dată cu găinile şi se scoală la cântatul cocoşului. Trezirea trebuie să fie dimineaţa, nu la ora 10:00. Dacă ne-am trezit la 9:00 sau la 10:00, sigur suntem obosiţi.”

Al doilea lucru – nu mergem direct sa mâncam să deschidem chemarea frigiderului. Să ieşim afară, să respirăm aer curat! Aerul ăsta se duce nu în plamâni cum crede toată lumea, ci exact în creier. Se deschid toate ferestrele ca să iasă toate duhurile rele.

A treia poruncă. „După ce s-au deschis ferestrele şi începe creierul să funcţioneze, facem următorul pas: facem câţiva paşi. De ce facem paşi? Nu că aşa spune Guvernul, ci că punem circulaţia, inima, care imediat ne ajută şi mergând, am făcut motilitate. Te mişti şi exişti, a spus un japonez.”

A patra poruncă. „După, ne întoarcem şi există această igienă şi toaletă perfectă a organismului în care aruncăm toate elementele toxice din noi pentru că mişcările pe care le facem dimineaţa la duş sunt chiar mişcările din yoga, dar noi nu mai ştim lucrul acesta.”

A cincea poruncă. „Micul dejun, luat în linişte. După aceea se mănâncă. Masa trebuie să fie liniştită, fără telefoane, fără o serie întreagă de bombardamente, fără o agitaţie în jurul mesei.”

A şasea „poruncă”. „Am ajuns la un element esenţial. Ceaiuri sau cafea. Este bine să se bea în genereal o ceaşcă încet, liniştit, şi ca plăcere şi ca digestie.”

Celelalte „porunci” pentru o viață sănătoasă ale neurochirurgului Alexandru-Vladimir Ciurea le puteți citi – AICI

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.